DruštvoKonjicKulturaVijesti

Hamza Habibija osvojio 1. mjesto na literarnom konkursu povodom Dana nezavisnosti

Hamza Habibija, učenik IXa razreda, Prve osnovne škole Konjic, osvojio je 1. mjesto na literarnom konkursu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Njegov rad prenosimo u cjelosti:

“Nezavisna država Bosna i Hercegovina – naslijeđe i obaveza”

Razmišljam već neko vrijeme kako započeti ovaj rad, da bude dovoljno dobar, da njegova poruka dođe do srca čitaoca. Zaista, ne postoji dovoljno dobar način da se važnost ovog datuma i ovog događaja istakne onoliko koliko zaslužuje, tako da, dragi prijatelju, pokušat ću ovako.

Prvi mart, dan kada se nebo nad Bosnom i Hercegovinom čini blistavijim, kada zvukovi drevnih bosanskih tamburica odjekuju kroz gustu maglu jutra, kada se u svakom pogledu osjeća prisustvo naših predaka koji su ovdje vijekovima gradili dom, hrabro noseći teret svojih snova i nadanja. Taj dan, 1. mart, nije samo datum u kalendaru, već simbol snage, jedinstva i odlučnosti koje su oblikovale put naše zemlje ka nezavisnosti. Naslijeđe naše zemlje je poput šarenog pokrivača ispletene tradicije, kulture i historije. To je priča o našim precima, njihovim snovima i njihovim žrtvama. To je priča o našim djedovima i nenema/ bakama koji su gradili mostove između generacija, prenoseći nam ljubav prema našem jeziku, običajima i zemlji. To je priča o svim onim junacima čije su sudbine utkane u temelje naše zemlje, čije su žrtve osnažile našu odlučnost da nikada ne zaboravimo.Ali naše naslijeđe nije samo u riječima na starim pergamentima ili u kamenim građevinama koje krase naše gradove. Ono živi u našim srcima, u našoj sposobnosti da se smijemo i volimo, da dijelimo radosti i tuge s onima koje volimo. Naše naslijeđe je u našim običajima, našem načinu života, u malim gestama ljubaznosti koje iskazujemo jedni drugima svakog dana. I ne možemo zaboraviti ljepotu naše zemlje – božanski pejzaži koji oduzimaju dah, od zelenih planina do kristalno čistih rijeka i tirkiznih jezera. Svaki kutak Bosne i Hercegovine obiluje prirodnim čudima koja nas podsjećaju na čaroliju života. Od vodopada Skakavac koji se s visine od 98 metara obrušava u podnožje planine, do smaragdnih rijeka Neretve i Drine koje kao žile života prolaze kroz našu zemlju, svaki dio BiH nosi u sebi neku posebnu priču, neki poseban dar prirode koji nas ostavlja bez daha. Kroz vijekove Bosna i Hercegovina je bila poprište mnogih izazova, ali i sjajnih dostignuća. Naša zemlja je kroz svoju burnu historiju uspjela sačuvati svoj jedinstveni identitet, svoju kulturu bogatu tradicijom i svoju ljubav prema slobodi. Od davnih vremena Ilira, preko perioda rimske okupacije, pa sve do srednjovjekovne Bosne, ovdje su se isprepleli različiti narodi, vjere i kulture, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag koji danas čini srž našeg naslijeđa. Ali naše naslijeđe nije samo u riječima koje su zapisane u knjigama ili u spomenicima koji stoje na trgovima naših gradova. Ono je u svakom kamenu naših starih mostova koji spajaju obale rijeke, u svakom krovu naših starih kuća koji čuva toplinu naših domova, u svakom cvijetu naših polja koji simbolizuje plodnost naše zemlje. Ono je u našem jeziku, našim običajima. I dok hodamo stazom života, važno je da nosimo ovu baštinu s poštovanjem i ponosom. Važno je da je čuvamo, njegujemo i prenosimo našoj djeci, kako bi i oni mogli osjetiti snagu naše prošlosti i uzvišenost naše kulture.

Hamza Habibija IXa

Prva osnovna škola Konjic

Slični članci

Back to top button