DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

NiP Mostar: Puna podrška Medžlisu IZ za izgradnju Interkulturnog centra ”Mevlana”

Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, na jučer održanoj sjednici, jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je izradio projektni biro Modular d.o.o., i s tim u vezi obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra „Mevlana“.

– Ovim putem želimo kao gradska organizacija političke stranke Narod i Pravda javno dati podršku Medžlisu Islamske zajednice Mostar za početak izgradnje ovog centra. S obzirom da naša organizacija ima svoje predstavnike i u Skupštini HNK i u Parlamentu FBiH stavljamo se na raspolaganje za bilo kakvu vrstu pomoći Medžlisu Islamske zajednice za realizaciju ovoga projekta.

Na sastanku za budžet Federacije BiH naši predstavnici Omer Hujdur i Suada Halilović su i zatražili izdvajanje novčanih sredstava za ovaj projekat. Kroz političko djelovanje naši predstavnici će i dalje nastaviti na podršci ovome projektu.

Uvažavajući sve vjere i nacije smatramo da je ovaj projekat od krucijalnog značaja za Bošnjake a i sve druge narode u Mostaru. Samo značenje naziva, interkulturni centar “Mevlana” jasno pokazuje namjere oko ovog projekta.

Pojam interkulturalnosti razlikuje se od onog multikulturalnosti po tome što ne zagovara samo prihvaćanje i toleranciju različitih kultura koje međusobno nisu u doticaju, već komunikaciju, suživot, raspravu, sklapanje prijateljstava, poslovnih veza i niza drugih konekcija između pripadnika različitih kultura – navodi se u saopćenju NiP-a.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button