BiHDruštvoVijesti

Penzioneri o usklađivanju penzija: ”Dok je bio Novalić, bilo je bolje”

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo nedovoljnim povećanjem penzija u januaru.

Kritike dolaze usprkos tvrdnjama vlasti da su povećanja u skladu s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksom potrošačke korpe. Poređenjem s prethodnim godinama, neki penzioneri iznose primjedbe da su povećanja bila veća tekom mandata bivšeg premijera Fadila Novalića, dosežući čak 21 posto.

Tomislav Primorac iz Udruženja penzionera Neretva iz Mostara napominje da trenutna usklađenost nije zadovoljavajuća, ističući da minimalna penzija raste za 25 KM, dok najviša raste za oko 130 maraka, što dodatno pokazuje neusklađenost u povećanjima.

Oni također upozoravaju da najveći broj penzionera ima najniže penzije te da jednako povećanje ne znači puno za tu skupinu.

”Dok je Novalić bio premijer imali smo veće povećanje penzija, prošle godine to je bilo oko 21%, pretprošle slično. Teško ćemo mi taj nivo dosegnuti”, rekao je za Bljesak.info Izet Šehić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Mostar govoreći o akontativnom usklađivanju penzija u FBiH.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH, dodaje da uslovi poput rasta BDP-a od oko 6,2% i indeksa rasta potrošačkih cijena utječu na visinu povećanja.

Mehić ističe da je vlada odlučila za povećanje od 5%, što nije dovoljno prema procjenama penzionerskih udruženja.

”I ovo redovno povećanje u aprilu nije dovoljno. Parametri od prošle godine za nas su bili nepovoljni i zato mi tražimo način kako da se penzionerima pomogne”, dodao je Redžo Mehić iz Saveza penzionera FBiH.

Udruženja, koja se trude pomoći penzionerima na različite načine, ističu teškoće s kojima se penzioneri susreću, poput rasta cijena i potrebe za financijskom potporom. Osim toga, ističu da traže načine kako dodatno pomoći penzionerima te kako se nositi s izazovima koji proizlaze iz povećanja minimalne penzije.

bljesak.info

Slični članci

Back to top button