DruštvoHercegovinaVijesti

Ministarstvo obrazovanja odbacuje optužbe sindikata i nastavlja predano raditi za dobrobit svih radnika u obrazovanju

Na protestima koje su jučer, 20.2.2024. godine, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNK, izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i direktore škola, saopćeno je iz resornog ministarstva.

“Ovim putem obavještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sistemu HNK, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i direktore škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da ubijede svoje članstvo o neophodnosti ovakvih protesta. Želimo da obavijestimo javnost, a ponajprije prosvjetne radnike da na adresu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan zvanični poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se, kako je činjenica da se u obrazovnom sistemu u HNK primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne.

“To je jedan od problema s kojim se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK suočava u ovom momentu, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i saradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti. Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sistem u našem kantonu, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u prosvjeti, nego i na polju nauke, kulture i sporta, poručili su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button