BiHDruštvoHercegovinaKulturaVijesti

Čestitka školama ministra Velagića povodom Dana maternjeg jezika 

Uime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i svoje lično ime čestitke školama za Međunarodni dan maternjeg jezika uputio je i resorni ministar Adnan Velagić.

“Obilježavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika ukazujemo na značaj njegovog očuvanja, upotrebe i njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Stoga, briga o maternjem jeziku predstavlja širenje svijesti o vlastitom identitetu, toleranciji i uvažavanju drugog i drugačijeg. Posebno me raduje činjenica da škole na području HNK-a ovaj dan obilježavaju različitim aktivnostima kojima ukazuju na važnost očuvanja vrijedne baštine bosanskohercegovačkog društva. Manifestacije koje organiziraju naše škole prilika su da učenike potičemo na izučavanje historije jezika i književnosti naroda BiH, kao i usavršavanje jezičke pismenosti”, istakao je u čestitki ministar Velagić.

Podsjetimo, UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Važnost tog dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku…” Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

(Mostarski.ba/Fena)

Slični članci

Back to top button