BiHCrna hronikaDruštvo

Ubistva u BiH upalila alarme, ali hoće li se išta promijeniti!?

U posljednjih nekoliko godina, Bosna i Hercegovina bilježi alarmantan porast broja ubistava širom zemlje, što je izazvalo zabrinutost među građanima. 

Zadnji slučaj desio se u Tuzli kada je vlasnica kafića Sydney Amra Kahrimanović ubijena u Tuzli. Osumnjičeni, dugogodišnji policijski službenik, se nakon pucnjave udaljio sa lica mjesta, nakon čega je brzom intervencijom policijskih službenika pronađen i uhapšen.

Ovi nasilni incidenti, postaju sve učestaliji i brutalniji, stavljajući javnost pred pitanje kako dalje i što može biti uzrok ovog zabrinjavajućeg trenda. Ovakav trend jasno izaziva strah među građanima i postavlja pitanje sposobnosti nadležnih institucija da se nose s izazovima koji se javljaju.

Uzrok ovog zabrinjavajućeg porasta nasilja i ubistava u zemlji ostaje tema intenzivnih rasprava među stručnjacima, političarima i javnošću. Dok neki upiru prstom na socioekonomske probleme, druge teorije ističu neuspjeh pravosudnog sistema i nedostatak efikasnih mjera za suzbijanje kriminala. Uz to, politička nestabilnost i klima nepovjerenja među političkim liderima dodatno otežavaju proces suočavanja s ovim izazovom.

U ovom kontekstu, ključno pitanje koje se postavlja je kako dalje? Kako zaustaviti ovaj trend i osigurati sigurnost i stabilnost za sve građana? 

Sociolog Vladimir Vasić tim povodom je za Vijesti.ba govorio o ovoj temi.

Vasić smatra i profesionalno utemeljuje tu misao da mi generalno nedvoljno posvećujemo pažnju uzrocima i uzročnim fenomenima ovih zločina.

“Mislim da tek tako se samo bavimo posljedicama ovih dešavanja. Svaki zločin je posljedica i on je posljedica koja se manifestuje tako što je propušten ozbiljan korak u socijalizaciji ličnosti. Korijen ovih problema možemo da tražimo u porodici i disfunkcionalnoj sredini, te na kraju krajeva, nefunkcionalnom sistemu”, poručuje nam Vasić.

Naglašava da tu svakako ne smijemo zaboraviti i nefunkcionalnost institucija zaduženih za ove probleme.

“Tu svakako napominjem rad policije, sudova i tužilaštava svakako. Mislim da su ova ubistva, koja se u posljednje vrijeme sve češće dešavaju, upalile alarme. Jednostavno mora doći do ozbiljne reforme u BiH. Mora doći do ozbiljnih izmjena i dopuna zakona. Obzirom na stanje u bh. društvu, mislim da do njih neće doći jer nema potrbenog angažmana od zakonodavaca”, navodi.

Ističe da mi imamo procese koji traju po nekoliko godina a sudski epilog se ne nazire.

“Ono što ja ko sociolog obraćam i vidim problem jeste da se posveti pažnja o uzročnim fenomenima a to znači da se trenutno sada posveti pažnja maloljetnim delikventima koji ispoljavaju preddelikventno ponašanje, jer će oni vrlo brzo izaći iz školskih klupa i uključiti se u društvo. Osobe koje danas čine ‘ozbiljne zločine’ korijen problema i devijacija nose iz rane mladosti”, zaključio je Vasić.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button