DruštvoHercegovinaVijesti

“Koalicija za Mostar 2020”: Kordiću zadržite svoje svjetonazore za sebe

“Koalicija za Mostar 2020″ objavom na Facebook stranici oglasila se povodom pisanja gradonačelnika Mostara Maria Kordića u vezi sa tradicionalnim okupljanjem antifašista u povodu 14. februara Dana oslobođenja Mostara.

Kako navode iz Koalicije za Mostara 2020”, “zbog sebe, naših sugrađana i zbog Vašeg pokušaja stvarnog falsificiranja historije dužni smo reagovati i poručiti da je Mostar grad slobode koji je više puta kroz historiju fizički oslobađan od stvarnih ideologija zla, a potrebno je da bude oslobođen i od psiholoških igrica na koje pristajete.”

Kordić je u svojoj objavi između ostalog napisao “Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija (Iz deklaracije EU o osudi totalitarnih režima: “fašizam i komunizam dva su istovremena zla”)

Reagovanje “Koalicije za Mostara 2020” prenosimo u cjelosti.

“Povodom nepotrebnih izjava gradonačelnika Kordića u vezi sa tradicionalnim okupljanjem antifašista u povodu 14. februara Dana oslobođenja Mostara, “zbog sebe, naših sugrađana i zbog Vašeg pokušaja stvarnog falsificiranja historije dužni smo reagovati i poručiti da je Mostar grad slobode koji je više puta kroz historiju fizički oslobađan od stvarnih ideologija zla, a potrebno je da bude oslobođen i od psiholoških igrica na koje pristajete.”

“Podsjećamo Vas da je antifašizam civilizacijska i ljudska vrijednost cijelog svijeta, posebno ujedinjene Evrope koja je nastala na temeljima pobjede nad fašizmom, nacizmom i šovinizmom, te nad svim anomalijama ljudskog zlog ponašanja i djelovanja.

Podsjećamo i da je Mostar i sav njegov društveni život utemljen na pobjedi nad fašizmom više puta i da su poražene i crnim slovima u svjetskoj historiji ostale zapisane one ideologije kojima je nasuprot bio antifašizam, kojeg baštinimo kao jednu od ključnih vrijednosti normalnih ljudi koji ovdje žive.

Da iskreno vjerujete u ono što govorite o normalnom i uspješnom Mostaru, bez tenzija i podjela, ne biste sebi dopustili komentarisati i time iritirati sve zdravorazumske ljude u vezi sa ovakvim temama, nego bi sačuvali svoje mišljenje za sebe, čuvajući pravo svih Mostaraca da poštuju i njeguju svoje vrijednosti.

Svi oni koji baštine antifašizam kao vrijednost i životna načela slobode i borbe protiv zla dobrodošli su u Mostar i imaju potpunu slobodu baštiniti i proklamovati vrijednosti u koje vjeruje sav civiliziran svijet.

Vi Mario Kordić svoje lične stavove imate pravo iznositi, ali iste jasno trebate razdvojiti od stavova u ime pozicije gradonačelnika, jer gradonačelnik Grada Mostara treba predstavljati i čuvati pravo svih građana Mostara.

Pošto Kordić sam ne predstavlja vrijednosti svih građana Klub vijećnika Koalicije za Mostar poručuje da su svi antifašisti iz regije i svijeta dobrodošli u Mostar, grad nastao na temeljima slobode i antifašizma i to niko svojim ispadima ne može promjeniti”, navodi se u objavi “Koalicije za Mostar 2020”.

Podsjetimo, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Partizanskom spomen groblju u Mostaru jučer je u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar obilježena 79. godišnjica oslobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Policija je zabranila komemorativnu šetnju antifašista do Partizanskog spomen groblja, a predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH Sead Đulić zbog toga je najavio pokretanje pravnih postupaka protiv odgovornih ljudi.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button