BiHVijesti

Očekuju nas snažan južni vjetar i lokalni olujni udari uz kišu

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje vrhunac južnog vjetra uz većinom jake do lokalno olujne udare. Danas i sutra se očekuje obilna kiša i pljuskovi sa grmljavinom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U ostatku zemlje uglavnom bez većih padavina. Od ponedjeljka blaže zahlađenje.

U subotu se prognozira pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne većinom obilnija kiša i pljuskovi, dok u ostatku zemlje kiša samo u naletima i lokalno u manjim količinama. Količina padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne 10 do 30, lokalno do 50 l/m2.

Širom zemlje na udare povremeno jak jugo, koji u brdsko-planinskim krajevima te u Hercegovini i na jugozapadu Bosne može imati olujne udare jačine do oko 80 km/h. Toplo uz jutarnje temperature većinom oko 10 do 15 °C. Dnevna temperatura 12 do 17, lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 20 °C.

U nedjelju nastavak obilnih padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, pogotovo u prvom dijelu nedjelje kada uz kišu može biti i grmljavine lokalno. U nedjelju poslijepodne i navečer postepeno slabljenje padavina. Količina padavina 10 do 30, lokalno do 50 l/m2.

U ostatku zemlje lokalno i u naletima kiša, uz malo više padavina u odnosu na subotu. Ponajviše padavina na zapadu Bosne gdje se većinom može skupiti 5 do 10 l/m2, drugdje do 5 l/m2. U nedjelju slabljenje juga, ali će idalje biti lokalno jakih udara, prvenstveno u brdsko-planinskim krajevima.

Toplo će biti i u nedjelju uz dnevne temperature 12 do 17, lokalno do 20 °C.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button