BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

Sve više ovisnika o amfetaminima, alkoholu i kocki: Na liječenju od droga gotovo 400 pacijenata

Zavod za bolesti ovisnosti KS tokom prošle godine pružio je 160.000 usluga u liječenju ovisnika o alkoholu, kocki i drogama. Specijalista neuropsihijatar Rasema Okić, direktorica Zavoda, kaže za „Avaz“ da se trendovi mijenjaju, uvode nove terapije, ali da broj ovisnika raste, pa se zbog liječenja u ovu ustanovu javljaju i pacijenti iz drugih kantona, ostatka BiH, ali i iz inostranstva.

Na terapiji

Trenutno je na opijatskoj i supstitucionoj terapiji za liječenje ovisnosti od droga gotovo 400 pacijenata. Broj onih koji su uzimali heroin je padao, pa je danas rijetkost naći novog mladog heroinskog ovisnika.

– S druge strane, preplavljeni smo mladim ljudima koji koriste stimulanse, također psihoaktivne droge, poput amfetamina. To su one „bobe“, ekstazi i slično. Na organizam mladog korisnika djeluju tako da ekscitiraju, pobude ga, daju mu lažnu energiju, svemogućnost, osjećaju se vrlo hrabrima, da mogu sve, euforični su i često dođu s tahikardijom, visokim pritiskom, općom uznemirenošću, strahom, a pri tome su opasni i po sebe i po druge – kaže dr. Okić.

Ogroman novac

Za razliku od droge, kocka i alkohol su „legalni“ izvori ovisnosti.

– Alkohol svako može kupiti u svojoj prodavnici i on je općeprihvatljiv. Igre na sreću su posebno maliciozne, jer reklamirane su, legalne, vrlo profitabilne, ogroman novac se tu obrće i cijeli region je u istoj situaciji. A ovisnost o kocki završava i raspadom, propašću cijelih porodica, pa i tragično, jer je jedan kockar, kad je doveden pred zid, spreman i da se ubije – ističe dr. Rasema Okić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS.

Skromni smještajni kapaciteti

Za ovisnike o drogi u Zavodu je na raspolaganju deset, a od alkohola pet kreveta, konstantno su popunjeni 80 do 100 posto, a među pacijentima koji se u ovu ustanovu jave u lošem stanju 95 posto njih je pod utjecajem amfetamina.

Među korisnicima marihuane i amfetamina su i maloljetne osobe.

Tokom 2023. zabilježen je rast od približno 15 posto broja ovisnika o alkoholu, a od 20 posto broja ovisnika o kocki.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button