BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

Kolika kazna čeka ubicu iz Tuzle? Prebačen je u tužilaštvo, a bit će ispitan nakon što dobije advokata

Elvis Ćustendil, koji je ranije ove sedmice u kafiću ubio Amru Kahrimanović, suvlasnicu objekta, predat je u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ćustendil je nakon hapšenja proveo 24 sata na kriminalističkoj obradi u policiji, međutim tamo nije ispitan s obzirom na to da se čeka dolazak njegovog branitelja.

U skladu s tim će ga ispitati tužilac Tužilaštva TK gdje je Ćustendil već predat na obradu, potvrdio je to za Klix.ba Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Policija je dala kvalifikaciju djela ubistvo, međutim tužilaštvo mora donijeti konačnu odluku o tome, na osnovu čega će biti jasnije koliku bi kaznu ubica mogao dobiti.

Za krivično djelo ubistvo, u Krivičnom zakonu FBiH je u članu 166. stavu 1 propisana kazna od najmanje pet godina zatvora, no u stavu 2 je propisana minimalna kazna od 10 godina zatvora, a što podrazumijeva i mogućnost dugotrajne kazne. Maksimalna kazna u FBiH je 45 godina za ubistvo izvršeno na posebno okrutan način.

Vrlo je vjerovatno da će za Ćustendila biti utvrđeno krivično djelo iz stava 2 sa najmanjom kaznom od 10 godina zatvora, no kako se u BiH, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, skoro nikada ne izriču kazne za ubistvo izvršeno na posebno okrutan način, teško je očekivati da će Ćustendil dobiti maksimalnu kaznu.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman je na press konferenciji jučer rekao da su oni u svom izvještaju pripremili da je riječ o krivičnom djelu ubistvo iz stava dva. Odluku o tome će Tužilaštvo donijeti u zakonskom roku, a na osnovu materijalnih dokaza iz policije.

Podsjetimo, Ćustendil je sjedio i pio u ugostiteljskom objektu čija je Amra Kahrimanović suvlasnica. Došlo je do svađe u objektu nakon čega je njegov kolega završio u policiji, a on je ostao da sjedi u kafiću. Kahrimanović, je na poziv svoje uposlenice, došla kako bi ispratila goste s obzirom na narušavanje javnog reda i mira, do kojeg je došlo. Međutim, cverbalno su se posvađali, a on je ispucao više metaka u Kahrimanović.

Iz policije TK nisu precizirali o koliko metaka je riječ, ali na pitanje novinara da li je riječ o šest metaka, Korman je kazao da je “puno više”. Pištolj “Glock” koji je koristio ima ukupno 18 metaka.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button