BiHPolitikaVijesti

Čović obznanio: “Trojka” se u Mostaru složila s našim prijedlogom izmjena Izbornog zakona

Predstavnici vladajuće koalicije koju čine “Trojka” (SDP, NiP i Naša stramka), HDZ i SNSD dogovorili su danas i da će usaglašavati tri zakona, među njima i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović, lider HDZ-a, odgovorio je na pitanje novinara jesu li u pitanju samo tehničke izmjene koje se odnose na integritet izbora ili sveobuhvatne reforme.

Čović je podsjetio na dogovor koji je vladajuća koalicija imala od početka, da se Izborni zakon riješi u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti, što je isteklo u oktobru.

– Razgovor koji smo vodili doticao se tri elementa Izbornog zakona. Govorili smo o tehničkih izmjenama, drugi je izbor članova Predsjedništva BiH i treći izmjena koja se veže za CIK. To nisu sveobuhvatne izmjene jer bi sveobuhvatne značile puno drugih stvari koje se mogu uraditi ako izmijenimo Ustav – kazao je Čović.

Rekao je da danas imaju samo jednu mogućnost.

– Do takvih rješenja kad možemo provesti sve odluke suda u Strazburu i Ustavnog suda koje nisu provedene, mi insistiramo da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva. Model koji smo ponudili prije 15-ak dana u Mostaru prijateljima iz “Trojke” po meni i po njima je bio korektan, prihvatljiv. Želimo to cjelovito napraviti, ali za odluke suda u Strazburu treba izmena Ustava, a pošto je nema, onda da napravimo ovakvu izmjenu za naredne izbore. Ne može se više desiti nikad da bošnjački narod bira hrvatskom člana Predsjedništva i tu se svi slažemo – dodao je Čović.

Kazao je da je prijedlog jednostavan i da se mijenja “samo dio koji se odnosi na hrvatskog člana Predsjedništva”.

– To nije sveobuhvatna izmjena. Sveobuhvatna će biti kada izmijenimo Ustav – dodao je.

Video link

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button