DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicVijestiZanimljivosti

Konjička policija u trećem valu kampanje “Poštuj život, ne oružje”: Predajte ilegalno oružje!

Konjic, 7. februar 2024. – Lokalna policija intenzivira aktivnosti u okviru već etablirane kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenute zbog zabrinjavajućeg porasta incidenata sa vatrenim oružjem. Ovaj treći val kampanje ima poseban fokus na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Građani i mladi su, tokom prethodnih faza kampanje, mogli prisustvovati edukativnim aktivnostima o odgovornom vlasništvu i sigurnom čuvanju oružja. Sada je fokus na tome da se nelegalno oružje, koje predstavlja direktnu opasnost po živote građana, eliminiše iz ulica.

Što treba da znate:

  • Svaka šesta smrt u BiH vezana za vatreno oružje je nesreća, a većina ubistava se vrši ilegalnim oružjem.
  • Pozivom na 122 možete anonimno prijaviti municiju i eksplozivne naprave.
  • Predaja ilegalnog oružja ne povlači sankcije, dok za posjedovanje istog prijete kazne do 7 godina zatvora.
  • Oduzeto i predato oružje se svake godine uništava u saradnji sa UNPD-om.

Jučer je u Konjicu za mlade i odrasle građane predavanje o opasnostima ilegalnog oružja na Trgu državnosti “Alija Izetbegović” održao viši inspektor i načelnik Operativnog centra PU Konjic, Ismail Kadić.

Ne oklevajte! Za sigurnost sebe i svojih sugrađana, ako imate ilegalno oružje, predajte ga policiji. Pokazite odgovornost i poštujte život!

U kampanji „Poštuj život, ne oružje“ učestvuju MUP Republike Srpske, svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Osim u Konjicu i na Ilidži javna događanja koja promovišu kampanju podizanja svijesti o SALW-u održat će sei u Brčkom, Orašju, Bihaću, Goraždu, Tešnju, Tuzli, Tomislavgradu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH tokom februara i marta 2024. godine.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Fotograf: Almin Tabak.

Slični članci

Back to top button