DruštvoHercegovinaKulturaNVOVijestiZanimljivosti

Klub Šćipljaka osnovan: Građani se udružili za napredak svog kraja

U Šćipima (Prozor-Rama) je 3. februara 2024. godine održana osnivačka skupština novog Udruženja građana “Klub Šćipljaka”. Cilj udruženja je zajednički rad na ostvarenju napretka i promocije njihovog kraja, Šćipljaka.

“Klub Šćipljaka” okuplja sugrađane koji žele poboljšati saradnju sa lokalnom i regionalnom vlašću, drugim udruženjima, dijasporom i prijateljima Šćipljaka. Udruženje će također raditi na lakšem organizovanju manifestacija i drugih aktivnosti značajnih za lokalnu zajednicu.

Vjeruju da zajedničkim snagama mogu postići mnogo toga i pozivaju sugrađane da im se pridruže u misiji, a Udruženje je najavilo da će u skorije vrijeme objaviti više informacija o svom radu i planiranim aktivnostima.

…………

Šćipe, slikovito selo smješteno u općini Prozor-Rama u Gornjoj Hercegovini, krije u sebi bogatu povijest i ime s dubokim korijenima. Njegovo ime potiče od staroilirske riječi “Skip”, što u prijevodu znači “Sin sokola”. Ova etimološka činjenica upućuje na dugu i fascinantnu prošlost sela, koja seže u doba Ilira, drevnog naroda koji je nastanjivao ove prostore.

Slični članci

Back to top button