DruštvoMagazin

Ne dopustite da vas partner psihički maltretira i emocionalno zlostavlja

Emocionalno maltretiranje i nasilje za razliku od fizičkog, nije odmah vidljivo pa se problem otkriva puni kasnije, a to znači da su i posljedice puno teže i teže se iscjeljuju.

Emocionalno zlostavljanje uništava vaše samopouzdanje

Prva asocijacija  na koju mnogi pomisle kada se spomene riječ zlostavljanje su batine i modrice. Emocionalno zlostavljanje iako ne vidljivo našem oku, ostavlja veće a u nekim slučajevima i gore ožiljke i posljedice od tjelesnog zlostavljanja, koji ne prolaze čitavog života. Mnoge osobe posebno ženske i među mladom neiskusnom populacijom uopće nisu ni svjesni da trpe emocionalno zlostavljanje.

Emocionalno zlostavljanje polako ali sigurno uništava samopouzdanje osobe, njezin osjećaj sigurnosti kao i lični identitet.

Mislim da nema super idealne veze i sasvim je OK da ponekad nastupe neke nesuglasice između partnera. U tom smislu, postoje dva tipa nesuglasica i svađa

Šta je OK, a šta nije OK u vezama?

Postoje neki manji ili veći nesporazumi ili svađe koji se dalje ne produbljuju i ne značajno  poštovanje i integritet osobe. To su konstruktivne rasprave i nesporazumi. To znači da ako postoji u srži zdrav odnos u vezi, odnosno ako su oba partnera emocionalno stabilna, onda se i svi problemi u vezama rješavaju bez omalovažavanja i degradacije drugog partera. Međutim, treba reći da je potrebno odmah intervenirati u startu te jasno staviti do znanja što nije ok odnosno što je to što ometa vezu i u tom smislu raditi na otklanjanju toga.

S druge strane postoje vrlo problematične i nekonstruktivne razmirice i svađe u vezama koji stalno ometaju vezu koju uglavnom karakterizira manjak poštovanja, stalno omalovažavanje, vrijeđanje, konstantno okrivljivanje partnera i ostale vrste psihičkog maltretiranja koje nerijetko prerastu i u fizičko nasilje.

Ovakve nesuglasice i svađe zapravo vrlo se brzo manifestiraju u vezama u kojima je jedan od partnera emocionalno nestabilna osoba ili osoba s poremećenom strukturom ličnosti (narcisoidnog, paranoidnog  tipa, itd.).

Tokom godina to psihičko maltretiranje ne da prestaje ili da se smanjuje, nego prerasta u opasno emocionalno zlostavljanje koje je targetirano samo na jednu stranu. U većini slučajeva to je zlostavljanje  prikriveno jer zlostavljač podmuklo kontrolira svoju žrtvu.

Emocionalno maltretiranje i nasilje za razliku od fizičkog, nije odmah vidljivo pa se problem otkriva puni kasnije, a to znači da su i posljedice puno teže i teže se iscjeljuju.

Provjerite jeste li možda i vi jedna od žrtvi psihičkog i emocionalnog zlostavljanja

Kako da prepoznate jeste li jedna od onih koju partner ili suprug psihički i emocionalno muči i onda sustavno emocionalno zlostavlja?

Pod stalnom ste kontrolom svoga partnera

To uključuje česte ljubomorne scene, provjeravanje s kime se sve družite tj. ko bi trebao biti poželjan, a ko nepoželjan prijatelj, prisluškivanje vaših telefonskih razgovora i društvenih mreža, itd. Prije ili kasnije dolazi i do ekstremnih situacija kao što su prijetnje da će nauditi vama ili sebi ako ga napustite. Vrhunac zlostavljanja može biti i potpuna izolacija od obitelji i prijatelja. Situacija se dodatno komplicira u porodici s djecom jer se zlostavljač često koristi djecom kao veoma učinkovitim načinom manipulacije, tako da osoba ostaje praktički u prisilnoj vezi ili braku sve zbog djece.

Na taj način emocionalni zlostavljač i vrlo vješt manipulator polako zadobije kontrolu nad partnericom koja biva izložena velikom stresu i strahu da ne počini neku novu ”grešku” koja će opet ”isprovocirati” partnera.

Ako se podsvjesno stalno osjećate krivim za nešto, a nije vam jasno zbog čega – to je to.

Da, vi ste krivi i za njegovo loše ponašanje jer je ste ga vi doveli do toga odnosno njegovo je ponašanje samo posljedica vašeg lošeg ponašanja, jer on naravno nikada nije odgovoran i kriv za ništa.

To će vas polako dovesti do toga da ćete početi vagati svaku vašu riječ, više paziti na  ponašanje, način govora, geste, odijevanje. Drugim riječima pokušat ćete pod svaku cijenu ugoditi partneru samo kako biste izbjegli kritiku s njegove strane. Međutim, ništa od vašeg truda jer koliko god se vi trudili, vaša ”bolja polovica” uvijek će naći nešto zbog čega ćete se osjećati lošim i krivim jer je to jednostavno način na koji se ponaša klasični zlostavljač koji će vas držati na udici i u poziciji slabijeg gađajući sve onoga do čega vam je stalo.

Svi su protiv mene!

Na početku veze partner ili supružnik davao vam je prilično uvjerljiva objašnjenja zašto je u svađi ili zašto se skroz udaljio od svoje porodice. Njegov slijedeći korak u kontroli bit će rješavanje  vaših porodičnih i društvenih kontakata, tačnije svake osobe koja bi mogla ”negativno” utjecati na vas tako da se propitkuju o njemu i njegovom ponašanju.

I tako se on postepeno rješava jedne po jedne osobe iz vašeg života i stvara sebi idealne uvjete  za stvaranje totalno  ovisne osobe o njemu koja će slušati samo njega.

Omalovažavanje i izrugivanje

Često se događaju i situacije kada ste u društvu da vaš partner koji kao ima smisla za humor i voli se šaliti (naravno nikad na svoj račun), voli prepričavati neke ”smiješne” dogodovštine s vama u glavnoj ulozi. Njemu je sasvim nevažno kako se vi osjećate u tom trenutku ili je li vam neugodno jer je njemu to simpatično i jako smiješno.

Ako nešto i kažete, on će vas nastojati optužiti kako ste previše osjetljivi i nemate sluha za humor. Jeste li ili niste doista preosjetljivi možete testirati na jednostavan način tako da motrite reakcije drugih osoba u vašem društvu dok slušaju partnerovu priču. Samo ih motrite i iz njihova izraza lica sve vam bude jasno.

Majstori laži, muljanja i izvrtanja činjenica

Vaš partner sve više proturječi sam sebi i ispravlja. Uvjerava vas da ono što je rekao dan ili dva prije nije tačno, da niste dobro razumjeli i sl. Također će vas isto tako uvjeravati da se nešto nije dogodilo ili da netko nešto nije rekao, čega se vi jasno sjećate.

Međutim, zlostavljač i često patološki lažov toliko bude uvjerljiv da vi počinjete preispitivati i sumnjati u vlastito pamćenje i psihičko zdravlje.

Ne zaboravite – ovo je jedan toliko podmukli oblik manipulacije koji je osmišljen samo kako bi vas pokorio i poljuljao vašu vjeru i samopouzdanje.

Često ili stalno kritikovanje

Klijenti mi pričaju i kažu ”Kako je to uopće moguće? U početku je sve bilo predobro. Bilo je super i sve je štimalo. Stalno me hvalio, obasipao raznim komplimentima. Međutim, to se s  vremenom prorijedilo odnosno moj je partner promijenio obrasce pa je komplimente  zamijenio s konstantnom kritikom svega što jesam i što radim. Što god napravim, nije nikada dovoljno dobro”!

Tipičan obrazac ponašanja. Ako se i usudite da mu proturječite ili ga pitate zašto se tako ponaša, velika je šansa da će vas, opet, optužiti za nešto (da ga ne razumijete,  ste preosjetljivi, da su vam živci puknuli i da vam treba stručna pomoć i sl.).

Nemaju sposobnost saosjećanja i empatije

Ako mu se požalite na neki svoj problem, manipulator će vas pokušati uvjeriti da pretjerujete i preuveličavate svoje probleme koji su ništa u uporedbi s njegovim.

Odnosno, možda će i dopustiti da se požalite ali će biti totalno odsutan i neće pokazati nikakvo razumijevanje i empatiju i očekivat će da se brže bolje saberete i pređete preko svega što vas muči.

Nikada nije kriv odnosno u vama je problem – emocionalno  ucjenjivanje

Takve osobe uvijek pronalaze nešto s čime će vas mogu emocionalno ucjenjivati. Drugim riječima, ako ste mu nešto prešutjeli što on smatra da bi trebao znati, ili ste nešto napravili, a ”njegovo veličanstvo” nije bilo unaprijed obaviješteno, svaki puta kada mu nešto zasmeta on će se vraćati na to nešto i ucjenjivati vas time.

Također, partner se počinje emocionalno udaljavati i na taj vas način ucjenjuje. Danima vas ne želi ni pogledati u oči, ne komunicira s vama  a kada ga pitate u čemu je problem on šuti i ne želi objasniti što je uzrok takvom ponašanju. Vi ludite i preispitujete sebe i u čemu ste pogriješili.

Sve veća financijska kontrola novcem koji vi zarađujete

Svaki takav manipulator i zlostavljač prije ili kasnije započinje svoju kontrolu i nad finansijskim aspektom. U početku to budu  samo “dobronamjerni” savjeti kako pametnije upravljati novcem, riješiti dugove i slično, sve dok ne započne propitivati svaki vaš potrošeni cent. Konačni cilj je da vas u potpunosti uspije finansijski kontrolisati i da i u tom pogledu ovisite o njemu.

Zlostavljač je itekako svjestan kad prevrši svaku mjeru, tj. onda kada druga strana eventualno započne preispitivati smisao čitave veze. Budite spremni u tom slučaju za neke grandiozne geste poput neočekivanih  poklona, večera, iznenadnih izleta ili putovanja, ulizivanja, izljeva ljubavi, itd. Ne dajte se smesti – to su samo jeftine instant metode podilaženja jer krucijalni problem i dalje ostaje neriješen i ništa se neće promijeniti na bolje.

Šta učiniti? Najbolje je da se na vrijeme udaljite iz zlostavljačkih veza dok ne bude prekasno!

Ja sam navela samo neke od najčešćih znakova kojima se emocionalni zlostavljač služi u vezama i polako ali sigurno psihički i emocionalno uništava drugu stranu.

Ako u nekim od ovih znakova prepoznajete svog partnera ili supružnika, bilo bi dobro da potražite pomoć od stručne osobe, odnosno bilo bi bolje da odmah odete iz takve veze koja je unaprijed osuđena na propast. Nemojte misliti da će se on promijeniti niti ga pokušati slati na psihoterapiju. Ništa od toga i samo gubite vaše vrijeme, energiju i život.

Takve se osobe nikada neće promijeniti. Stoga dobro razmislite što i kako dalje i prema potrebi zatražite stručnu psihološku pomoć.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle

atma

Slični članci

Back to top button