BiHVijesti

Minusi su ovog jutra okovali Bosnu i Hercegovinu

Ovog jutra se širom Bosne i Hercegovine bilježe izrazito niske temperature, zbog čega je i Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje kao znak za ekstremne vremenske uslove.

Dok je temperatura iznad nule trenutno samo u Trebinju, Mostaru, Livnu i Neumu, u većini mjesta one su daleko ispod.

U Sarajevu je jutros -14, kao i u Zenici, u Goraždu -15, u Tuzli -8, a na Bjelašnici -11. Također, ovog jutra je hladno i na Ivan Sedlu gdje je izmjereno -13, Banja Luka -4, u Gradačcu, Prijedoru i Sanskom Mostu je -6, dok je u Širokom Brijegu nula stepeni.

Međutim, kako javljaju trenutni prognozi podaci, najhladnije je na Sokocu gdje je oko sedam sati izmjerena temperatura od -23,3 stepena Celzijusovih.

Zbog ekstremnih vremenskih uslova, zbog kojih je na snazi narandžasti meteoalarm, iz FMHZ-a su izdali preporuke građanima.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Očekuju se niske temperature zraka. Ovo će voditi zdravstvenim rizicima među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa”, poručuju federalni meteorolozi.

Što se tiče vremenske prognoze, danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Prije podne lokalno po kotlinama u Bosni će biti niske naoblake. Vjetar u većem dijelu Bosne slab istočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2, na jugu zemlje od 6 do 10.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2.

Prvog dana sedmice, u ponedjeljak, slične vremenske prilike kao i tokom vikenda.

U noći sa ponedjeljka na utorak (23.01.) očekuje nas prolazno naoblačenje sa sjeverozapada, koje će donijeti prolazne padavine većem dijelu zemlje. Kišu do lokalno susnježicu u nizinama, dok će u višim krajevima iznad 400 metara nadmorske visine biti susnježice i snijega. Padavine u manjoj količini.

Nakon prolaznih padavina, kasnije u utorak tokom dana postepeno razvedravanje sa sjeverozapada u cijeloj zemlji.

Agencije

Slični članci

Back to top button