BiHDruštvoKonjicNekategorisanoPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

Grad Konjic plantira 10.000 borova u borbi protiv požara i erozije: “Vraćamo pluća grada u funkciju”

Konjic će u 2024. godini za 250.000 KM zasaditi 10.000 sadnica crnog bora na požarištu Homolje, sprječavajući daljnje propadanje zemljišta i vraćajući zdravu šumu blizu grada. Projekt “Pošumljavanje opožarene površine na lokalitetu Homolje” financira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a zajednički ga provode Grad Konjic, Federalni zavod za agropedologiju i preduzeće Šumarstvo “Prenj” Konjic.

Uz sadnju, planirana je i inovativna metoda pošumljavanja uz pomoć drona, s ciljem bržeg i efikasnijeg pokrivanja terena. To će pomoći u zaustavljanju erozije i ispiranja tla, koje su dodatno otežalo obnovu nakon požara.

– Nažalost tokom ljetnih mjeseci imamo veliki broj požara i želja nam je da pomognemo Šumarstvu Prenj Konjic da na svim opožarenim povšinama izvrši sadnju novih sadnica, kako bismo na što adekvatniji način zaštitili to područje i zaštitili zdravu šumu, te vratili u funkciju “pluća grada”, što će za sve nas koji živimo u ovom gradu mnogo značiti s aspekta čistog zraka, vode i tla. Drago mi je da imamo stručne ljude u Federalnom zavodu za agropedologiju koji žele i hoće pomoći lokalnim zajednicama. Pripremljen je kvalitetan projekat na čemu smo zahvalni direktoru Vukotiću i njegovim saradnicima, kao i zaposlenicima Šumarstva “Prenj” Konjic. Smatram da će ovo biti dobar primjer saradnje na ovom nivou, te da ćemo u budućnosti zajednički raditi projekte, koji će se realizovati u našoj zemlji kao i van Bosne i Hercegovine – kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju, dodao je kako žele pristupiti aktivnostima koje se do sada nisu rađene u zemlji, a to je pošumljavanje uz pomoć drona autohtonim vrstama.

Grad Konjic koji ima veliku teritoriju i obiluje šumom, suočava se nakon požara sa velikim opožarenim površinama i klizištima, što zahtjeva adekvatnu reakciju. Željeli smo kroz svoj angažman, radeći analize i preporuke učestvovati u revitalizaciji opožarenih površina i njihovom vraćanju u prvobitno stanje. Cilj nam je i želja pristupiti aktivnostima koje do sada nisu rađene u našoj zemlji, a to je pošumljavanje uz pomoć drona autohtonim vrstama. Nadam se i uvjeren sam da ćemo ove aktivnosti na obostrano zadovoljstvo uspješno provesti i u budućnosti nastaviti sa novim projektima i da će ovaj primjer dobre prakse i saradnje slijediti i druge lokalne zajednice, koje pozivam da krenu u ovakav vid projekata – kazao je Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju.

Feđa Voloder, direktor Šumarstva “Prenj” Konjic, izrazio je zadovoljstvo projektom, ističući kako će uskoro ponovo imati mladu šumu crnog bora u blizini grada.

– Na lokalitetu Homolje imali smo visoki požar, kada je stradalo desetine hektara borove šuma, nakon toga se pojavila erozija i ispiranje tla, tako da je stradao površinski sloj, što znatno otežava aktivnosti na tom području, jer je takva površina jako teška i zahtjevna za obnoviti i za te aktivnosti treba puno vremena, rada i odricanja. Iz tog razloga je jako značajan projekat koji se realizuje uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju. Ovim aktivnostima ćemo ne samo revitalizirati opožareno područje već i spriječiti pojavu bolesti šume i dalje propadanje. Kako je planirano pošumljavanje će biti obavljeno sa 10.000 autohtonih vrsta sadnica crnog bora i biće korištena inovativna metoda pošumljavanja uz pomoć drona. Radujemo se realizaciji ovog projekta, jer ćemo uskoro ponovo imati mladu šumu crnog bora u neposrednoj blizini grada, – naglasio je Feđa Voloder, direktor preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic.

Slični članci

Back to top button