BiHDruštvoKulturaVijesti

Bošnjački institut dodjeljuje medalju akademiku Safetu Zecu i posthumno akademiku Dževadu Karahasanu

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića u sklopu Završne godišnje svečanosti dodjeljuje Medalju istaknutoj ličnosti koja je svojim radom i djelima doprinijela promociji bosanskohercegovačkog društva i kulture.

Medalja Bošnjačkog instituta dodjeljuje se kao priznanje Fondacije za značajna ostvarenja i rezultate u oblastima nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, privrede, zdravstva, sporta, kao i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Upravni odbor Bošnjačkog instituta je na 195. sjednici održanoj 16. 11. 2023. godine donio odluku da su dobitnici Medalje u 2023. godini akademik Safet Zec i akademik Dževad Karahasan, posthumno.

Imajući u vidu njegov trajni doprinos u afirmaciji bošnjačkog i bosanskohercegovačkog slikarstva i grafike u svijetu, Upravni odbor posebno je cijenio univerzalni karakter ljudske boli i patnje prikazane u djelima u kojima je akademik Safet Zec iskazao pijetet prema žrtvama srebreničke tragedije, opsade Sarajeva, migrantskih nevolja i sudbina.

Akademik Dževad Karahasan je za života kandidiran za ovo priznanje i premda Statut Medalje Bošnjačkog instituta ne predviđa posthumnu dodjelu, Upravni odbor je ovom prilikom učinio iznimku uvažavajući to da je akademik nominiran za medalju dok je bio živ. Dodjela medalje akademiku Dževadu Karahasanu podržana je kao izraz dužnog iskazivanja priznanja koje je spriječeno njegovim preranim odlaskom. Upravni odbor imao je u vidu evropski i svjetski značaj njegovog književnog djela i doprinos uzdizanja dobre književnosti u književnim otkrićima zagonetne složenosti svijeta, ljudskog bića, života, u književnim udubljivanjima u tajanstvene odnose ljubavi, šutnje, dijaloga. Posebno se cijenila njegova vjernost dubljim iskustvima vjere, humanosti i tolerancije, njegova vjera u životnu istinu i pravdu za Bosnu i Sarajevo kao svijet postajanja i nade, kao važnu metaforu Evrope i svijeta.

Dodjela Medalje Bošnjačkog instituta bit će uručena na svečanosti koja će se održati 14. decembra 2023. godine s početkom u 15.00 sati, najavljeno je iz Instituta.

(Preporod.info)

Slični članci

Back to top button