BiHDruštvoVijesti

Za prazničnu trpezu treba najmanje 300 KM

Zbog silnih poskupljenja hrane brojne porodice će za predstojeće praznike imati siromašniju trpezu nego lani. Tako će, prema dosadašnjim proračunima udruženja za zaštitu potrošača u BiH, za skromniju trpezu biti potrebno najmanje 300 KM, a za onu konkretniju i 600 KM, što je polovina prosječne plate u FBiH, a čak više od najniže penzije.

Prema riječima Marina Bage, predsjednik Udruženja “Futura”, kada se zna da je potrošačka korpa skoro 3.000 KM, da se samo na hranu izdvaja više od 43 posto tog iznosa, onda je jasno da brojen porodice nemaju dovoljno sredstava za prehranu na mjesečnom nivou.

“Sigurno će mnogima nedostajati sredstava za praznike, pogotovo kada se zna kakve su cijene u trgovinama”, rekao  je Bago.

Zbog činjenice da su bh. gradani odani svojoj tradiciji, mnogi se ne misle odreći klasične praznične trpeze, na kojoj su neizostavni pečenje od raznih vrsta mesa, riba, sarma, razne vrste salata, peciva, meza sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, suhi kolači, torte i slično.

Građani s najnižim primanjima i penzioneri u isčekivanju su akcija u trgovinama, a pogotovo onih koje se odnose na “zaključane cijene”. Ta akcija, koju su pokrenuli u Ministarstvu trgovine FBiH, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH i drugim akterima, trebala bi startati od 15. decembra.

“Mnogima u ovoj situaciji nije lako. Građani koji imaju prosječnu platu tesko žive i ne mogu izmiriti sve obaveze, a zamislite onda kako je penzionerima. Nažalost, 75 posto penzionera ima najnižu penziju i mnogi od njih neće imati mogućnost da imaju porodični sto kakav dolikuje praznicima. A predstojeci praznicii, pogotovo Božic, praznici su kada se radujemo. Međutim, radost ne može biti za onoga ko sebi ne može priustiti prazničnu trpezu. Nažalost, takvo nam je stanje”, kometarisao je Augustin Musić, predsjednik Saveza penzionera Hercegovacko-neretvanskog kantona.

(Izvor: Dnevni avaz)

Slični članci

Back to top button