BiHHercegovinaIntervjuPolitikaVijesti

VELIKI INTERVJU PREMIJERKE HNK-A ZA VEČERNJI LIST

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač u intervjuu za .. izdanje Večernjeg lista poručila je kako slijedi zaokret u pristupu upravljanja javnim finansijama, iznijevši podatak kako će HNK tekuću godinu, izgledno, zaključiti sa devet miliona KM u minusu. Razgovor sa novinarom Zoranom Krešićem, objavljen je na naslovnici novine pod nazivom ”Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH”, prenosimo u potpunosti:

Nedavno je izabrana nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na njezino čelo došla je prvi put u historiji žena. Marija Buhač, premijerka HNK-a, u intervjuu govori o počecima rada Vlade, planu za naredni period, stanju u Kantonu, državi…, potrebi političkog dogovora i konsenzusa, ali i donošenju mjera kako bi se otvarala nova radna mjesta, a mladi ostajali u ovom kantonu, državi.

”Ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju pokušati!” Tim ste riječima završili obraćanje pred poslanicima u Skupštini kada ste od njih zatražili povjerenje koje Vam je i iskazano. Čini mi se kako ste te riječi konkretnim potezom već na prvoj stepenici opravdali, uspješnim završetkom općeg štrajka zdravstvenih radnika u HNK-a?

To sam, citirajući jednog velikog državnika, izrekla preuzimajući mandat premijerke. U toj poruci vidim motiv i vjeru da uistinu ništa nije nemoguće, samo treba pokušati. Štrajk zdravstvenih radnika zatekao nas je kao gorući problem, ali smo odmah pristupili njegovom rješavanju. Javnosti je poznato koje smo poteze povukli i kako smo došli do završetka štrajka. No, rješavanje tog pitanja bila je prilika za resornog ministra dr. Milenka Bevandu i mene uputiti na nužnost potrebe ozbiljnih reformi našeg zdravstvenog sistema. Ovakvo je stanje krajnje neodrživo i dovodi do ozbiljne destabilizacije. Kao što sam prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora i rekla, završetak štrajka ne vidim kao kraj priče o zdravstvu. Dapače, vidim ga kao početak iznimno velikog posla koji čeka i nas, u Vladi i sve zdravstvene ustanove, ali i ostale dionike zdravstvenog sistema po zakonskoj vertikali. Želimo nadležnosti u zdravstvu vratiti u zakonom utvrđene okvire, gdje, a prije svega mislim na finansiranje zdravstvenih ustanova, odnosno plaćanje usluga zdravstvene zaštite na jednoj strani, a investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja na drugoj. Svjesna sam kako će tema zdravstva u velikoj mjeri dominirati tokom našega mandata, ali zaista se ne bojim, zajedno sa svojim saradnicima, članovima Vlade, poduzimati konkretne poteze kako ne bismo ponovno došli u situaciju kakvu smo imali u proteklih mjesec dana. Možda, kako je zaključio i ministar Bevanda, budemo promotori ideje kreiranja novog modela finansiranja na nivou Federacije BiH koji bi garantovao održivost cjelovitog zdravstvenog sistema u entitetu.

Prva ste žena na mjestu premijerke HNK-a. Kako doživljavate tu činjenicu?

Bila bih sretnija da je na sličnim pozicijama puno više žena. Naravno da ovu dužnost doživljavam kao veliku čast, ali i kao još veću odgovornost te obavezu prema našoj društvenoj zajednici, prema sugrađanima. Nisam od velikih obećanja, pogotovo kada njihova realizacija ovisi o nizu faktora osim o meni samoj, ali mogu bez zadrške obećati kako ću uložiti svoj lični maksimum kako bih konkretnim radom doprinjela pomaku nabolje u svim segmentima za koje smo mi u Vladi nadležni, ujedno i promjeni trenutnog shvatanja položaja i uloge žene u našem društvu. Nastojat ću svojim radom dodatno ohrabriti žene za aktivnije uključivanje u općedruštveni život pa i u politiku jer iskreno želim da žena na najodgovornijim položajima više ne bude iznenađenje.

Postoje brojna nagađanja o tome kakvo ste zapravo stanje zatekli u Kantonu? Spominjan je u medijima veliki suficit, a sa druge strane, na zajedničkoj ste konferenciji za novinare ministar finansija i Vi naglasili kako ste naslijedili velike obaveze?

Prije odgovora, zahvaljujem prethodnom sazivu Vlade na njegovom radu jer ne smijemo gubiti iz vida da je djelovao u zahtjevnim vremenima i ostavio određeni doprinos u smislu napretka u odnosu na stanje u kojem je preuzeo svoju dužnost. Vezano uz stanje u kojem smo mi zatekli kantonalni budžet o tome ove prve tri sedmice nisam konkretno govorila dok nismo završili detaljne finansijske analize. Sada, nakon što smo usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za tekuću i Prednacrt Budžeta za iduću godinu, stvari su jasne, a daleko su od sjajnih. Ministar finansija, kolega Adil Šuta, na jednoj je od prvih sjednica istaknuo kako je HNK finansijski stabilan u smislu isplate ličnih dohodaka i drugih primanja budžetskih korisnika, ali je i istaknuo činjenicu da smo naslijedili vrlo ozbiljna kreditna zaduženja, sudske presude koje nose značajne finansijske iznose, kao i niz drugih finansijskih obaveza na koje moramo dati odgovor. Nije zahvalno sada iznijeti podatak da će HNK tekuću godinu, izgledno, zaključiti sa devet miliona KM u minusu, ali dužna sam i pred skupštinske poslanike i pred našu javnost, sugrađane transparentno izaći sa preciznim podacima, nezavisno o tome kakvi su. Uostalom, tu sam transparentnost obećala već prvi dan. Činjenica je da smo ostavljeni potpuno bez manevarskog prostora za intervencije u Izmjene i dopune Budžeta za tekuću godinu i toga smo svjesni. Međutim, kroz Prijedlog Budžeta za 2024. godinu jasno ćemo pokazati novu viziju i drugačiji pristup u upravljanju javnim finansijama, isključivo prema načelu trošenja samo onoga što smo uprihodili. To je jasan zaokret koji slijedi. Cilj nam je, unatoč svim poteškoćama i brojnim obavezama koje su nas dočekale i pred kojima nećemo zatvoriti oči, ovaj kanton ipak graditi po mjeri svakog čovjeka, ali i kanton jednakih mogućnosti za sve.

Vaše riječi lijepo zvuče, ali stvarnost nije idilična. Finansijski pokazatelji su, očito, nezahvalni, ali je i demografska situacija jako loša, značajan broj mladih odlazi, a ni privredni pokazatelji nisu optimistični. Kako to komentirate?

Da, nažalost sve što ste naveli surova je istina. Sa tom je problematikom suočena cijela BiH, kao i države u okruženju pa i šire. No, to ne smije biti alibi nego izazov i zadatak na koji moramo odgovoriti. Na tom ćemo tragu naše djelovanje zasnivati na nekoliko ključnih strateških dokumenata u okviru kojih su već utvrđene prednosti koje HNK ima i koje trebamo staviti u funkciju privrednog razvoja. To smo jasno postavili u Programskim smjernicama rada Vlade. Konkretno, ojačat ćemo mjere koje će ohrabriti mlade ljude da se ne boje zasnovati porodicu i imati djecu, a na osobit ih način moramo ohrabriti u vjeri kako se isplati učiti i ulagati u znanje. Država, u ovom slučaju Kanton, mora učiniti sve kako bi osigurala takve zakonske okvire koji ne će tjerati ulagače sa ovih prostora nego ih, naprotiv, olakšicama i ukidanjem brojnih parafiskalnih nameta privlačiti da ovdje ulažu svoj kapital, stvaraju nova radna mjesta i nove vrijednosti, što vodi boljem životnom standardu i oporavku demografskih kretanja.

U javnosti se često može čuti kako je HNK jedan od najljepših, najbogatijih i turistički najprivlačnijih kantona u BiH, no koristimo li te resurse dovoljno dobro?

Zaista je puno učinjeno na promociji HNK-a širom svijeta. Sigurna sam kako danas nema puno krajeva u kojima se nije čulo za Međugorje, Stari most, Vjetrenicu, Hutovo blato, neumsku obalu, itd… Također je činjenica kako je turizam u našem ukupnom bruto-društvenom proizvodu ključna karika. Na nama je taj potencijal dodatno ojačati i u punini iskoristiti. Za to su nam potrebni jak Aerodrom Mostar, visoko razvijena cestovna infrastruktura, reorganizacija turističkog sektora, a iznad svega kvalitetni ljudi. Ako uspijemo sve navedeno pretočiti u konkretnu ponudu, a vjerujem da hoćemo, ovaj će prostor ostvariti svoj bogomdani potencijal izrastanja u mjesto ugodnoga življenja.

Za odgovoriti na sve izazove koji stoje pred Vama potrebna je politička stabilnost i konsenzus. Polazeći od činjenice da je HNK u političkom smislu vrlo složen prostor, vjerujete li kako će političke snage koje podržavaju ovu vladu biti stvarni vjetar u leđa Vašim zamislima i energiji?

Nijedne ozbiljne reforme, nijednog radikalnijeg poteza u smislu privrednih ili drugih mjera u ovom kantonu nema i ne može biti bez konsenzusa ključnih faktora Vlade. Tako je to zapravo svugdje, s tim da je HNK i po tom pitanju specifična. U ovom kantonu konsenzus oko svih pitanja moraju postići predstavnici političkih stranaka, ali i predstavnici naroda i građana koji ovdje žive. Bez obzira na te posebnosti, vjerujem kako svi imamo jednak cilj i zato ne sumnjam u jaku podršku, jer smo prije potvrđivanja Vlade zajednički utvrdili naše strateške ciljeve i na tim osnovama te na tom programu zatražili povjerenje skupštinskih poslanika. Saradnja sa ministrima koje, zajedno sa sobom, vidim kao jedan maleni tim koji je pred velikim zadatkom, počela je korektno i koherentno, i to se osjeti već s prvim pokazateljima. Očekujem da ćemo tako i nastaviti, a to od nas očekuju i naši sugrađani.

Puno je zadataka i obaveza koje ste stavili pred sebe i novu vladu. S obzirom na činjenicu da radni dan traje samo 24 sata, kako uskladite porodične potrebe sa obavezama koje nosi dužnost premijerke?

Bez podrške i razumijevanja porodice bilo bi, dakako, puno teže. Rekla sam već kako na ovaj posao gledam kao na iznimnu čast, ali i kao veliki izazov i još veću odgovornost. Zato je u borbi za bolje sutra svakog čovjeka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sadržana i borba za bolje sutra i moje porodice. Ne želim da ičije dijete, tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti ovu zemlju. Da parafraziram onu misao s početka, ništa nije nemoguće za onoga ko ima snage pokušati.

Slični članci

Back to top button