BiHDruštvo

STRUJA ZA GRAĐANE NEĆE POSKUPJETI!

Informacije o enormnim gubicima “Elektroprivrede BiH” (EPBiH), sumnjivim poslovima u rudnicima, ali i poziv Udruženja poslodavaca svojim članovima da ne potpisuju nove ugovore o isporuci, poskupljenje struje čini veoma izvjesnim.

Građani za sada mogu biti mirni, barem dok i u FBiH, kako je to ranije urađeno u RS, na bude urađena kategorizacija potrošača, a s njom i novi cjenovnik.

-Vlada FBiH je odlučna da zaštiti energetsku stabilnost i neovisnost BiH, uz socijalnu cijenu struje za građane. Struja stanovništvu neće poskupjeti, država će zaštititi građane, s tim da ćemo u narednom periodu uraditi dubinsku analizu socijalne redistribucije cijena struje, tako da oni koji manje troše imaju nižu cijenu, a oni koji su veliki potrošači da više plaćaju”, kazao je za “Avaz” premijer FBiH Nermin Nikšić.

Krivična djela

Premijer tvrdi da je prethodna uprava EPBiH „koristila tehnike kreativnog računovodstva kako bi kroz lažne i nerealne planove prihoda i rashoda pokrila neznanje i kriminal, fiktivno planirajući višemilionsku dobit u EPBiH“.

-U dokumentu „Sagledavanje finansijskog položaja JP EPBiH za period februar-decembar 2023. godine”, koji je prethodna vlada zaprimila 30. januara 2023., a koji je potpisan od tadašnjeg generalnog direktora i predsjednika Nadzornog odbora, stoji da se očekuje da ukupni prihodi budu umanjeni za 242,79 miliona KM u odnosu na prihode iz Plana poslovanja za 2023. godinu.

Po istom dokumentu, sagledani iznos gubitka bi bio 90,81 milion KM za ovu godinu, što je za 206,68 miliona lošije od planiranog rezultata poslovanja za 2023. godinu. Nažalost, oni su potpuno svjesno nastavili sve procese urušavanja sistema, čime su se kandidirali za ozbiljna krivična djela”, rekao je Nikšić.

Smiješno djeluju optužbe

Bilansni viškovi, čijom je prodajom na berzi EPBiH trebala pokrivati razliku zbog niže cijene struje za građane FBiH, iznosili su od oko 2.800 GWh prije osam godina do samo 818 GWh u prošloj godini.

-U prvih devet mjeseci ove godine bilansni viškovi iznosili su 160 GWh. Važno je podsjetiti da je nova uprava počela s radom tek 24. avgusta, pa smiješno djeluju optužbe koje sada opozicija upućuje prema njima”, istakao je Nikšić.

Kada je riječ o cijeni struje za privredu, Nikšić tvrdi da proizvodna cijena iz TE Tuzla iznosi oko 80 eura, a iz TE Kakanj 90 eura, a da je prodajna cijena prema privredi 77,15 eura po megavatsatu, što poskupljenje za ovu kategoriju potrošača čini vrlo izvjesnim.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button