BiHPolitika

ZASTUPNICA U PARLAMENTU POKRENULA PITANJE OKO SPORNOG NAPITKA „PRIME“

Piće Prime koje je stiglo i na naše tržište, nedavno je zabranjeno prvo u Sloveniji, a zatim i u Hrvatskoj. Ovo bezalkoholno piće je zabranjeno zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu.

Postoje dva pića, „Prime Energy“ i „Prime Hydration“, djeca obično konzumiraju ovo drugo pomenuto piće za koje se putem reklamnih poruka tvrdi da služi za rehidrataciju. Dok „Prime Energy“ sadrži visoke nivoe kofeina, „Prime Hidration“ je, s druge strane, pun vještačkih zaslađivača.

Nisu sva Prime pića zabranjena, Slovenija i Hrvatska su zabranile kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima.

Šta je L-teanin?

Teanin je aminokiselina koja se nalazi u čaju i nekim pečurkama. Dolazi u dva oblika: L-teanin i D-teanin. L-teanin je najčešći oblik, navodi WebMD.

Tako je zastupnica u Parlamentu FBiH Suada Halilović podnijela zastupničko pitanje prema Agenciji za sigurnost hrane BiH, Federalnom ministarstvu trgovine i Federalnoj inspekciji zbog sumnje da se na tržištu nalazi sporni energetski napitak.

– Danas sam u proceduru uputila zastupničko pitanje na tri adrese zbog sumnje da se na tržištu Federacije nalaze proizvodi koji u sebi imaju “L-teanin” , zakonom zabranjenu supstancu u EU.

Određeni broj sugrađana mi se javio sa upitom da li je navedeni proizvod prošao zakonom predviđene procedure i kako je dospio na naše tržište ako sadrži zabranjenu supstancu.

Riječ je o napitku “PRIME” koji je u posljednje vrijeme jako popularan među školarcima.

Navedeni proizvod je u Sloveniji zabranjen, a Hrvatska je već započela procedure utvrđivanja štetnosti i pronalaska zakonskog rješenja za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka.

Iz medija također saznajem da je ovo popularno piće “PRIME” zabranjeno i na tržištu Crne Gore sve dok se ne uradi ispitivanje ovog napitka – navela je Suada Halilović.

Slični članci

Back to top button