BiHBiznisHercegovinaVijesti

KINEZI ZAPOŠLJAVAJU: Firma iz Wuhana traži građevince po Hercegovini, evo koliko planiraju platiti radnike

Kineska firma ‘China Construction Third Engineering Bureau Co.’ raspisala je niz konkurs na internet-oglasima, a ono što se posebno ističe je koncetracija potražnje na području Čapljine te Modriče u Republici srpskoj.

Kinezi tako u konkursima traže inžinjere, mašinovođe, voditelje projekata, fizičke radnike, vozače, mehaničare, a kako navode u oglasima, potrebe za radnicima dolaze zbog radova na autocestama koje rade.

Šta nude i šta traže sve prisutniji Kinezi?

Za posao fizičkog radnika smatraju da bi obavljao fizičke pomoćne poslove za potrebe izgradnje autoputa, a prema njihovoj valorizaciji radnik bi mjesečno trebao zaraditi između 1100 – 1200 KM. Mjesto obavljanja posla bi bilo u Čapljini.

Kinezi zapošljavanje

Za posao inženjira zaštite na radu ipak su bili deskriptivniji pa su tako naveli da trebaju osobu koja pruža zdravstvenu, sigurnosnu i ekološku podršku. Od inežnjera traže VSS, da je diplomirani inžinjer građevinarstva ili inženjer zaštite na radu, poznavanje engleskog jezika, Microsoft office-a, radno iskustvo u upravljanju projektima vezano za zaštitu na radu, odlične usmene i pismene komunikacijske vještine na bosanskom i engleskom jeziku, pridržavanje uputa i unaprijed utvrđenih smjernica za obavljanje radnih funkcija. Mjesto rada je i u ovom slučaju područje Čapljine.

Za vozača kamiona na gradilištu u Čapljini nije navedena plata, ali se u oglasu navodi kako je potreban vozač kamiona s dizalicom. Također, na području Čapljine.

Ko stoji iza tvrtke ‘China Construction Third Engineering Bureau Co.’?

Prema dostupnim javnim informacijama tvrtka je registrirana ove godine 15. januara na području Omarske u regiji Prijedor. Kao njihov predstavnik u Bosni i Hercegovini navedena je Wei Kuang.

Kinezi zapošljavanje

Na njihovim službenim stranicama može se pronaći da je riječ o kompaniji koja je osnovana 1965. godine, a kasnije je postala dijelom velike državne grupacije CSCEC (China State Construction Engineering Corporation) do čijeg je sjedinjenja i službeno došlo 1982. godine. Također, navode da trenutno rade na preko 1000 projekata i da imaju oko 30 000 zaposlenih, no u Bosni i Hercegovini ta brojka je još uvijek mizerna ako je suditi prema Linkedin kanalu gdje je istaknuto da imaju 10-ak radnika na našim gradilištima.

Do trenutka očitovanja nadzornog inžinjera, a to je bilo 12. maja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana. Izabrane firme Sinohydro Corporation…

Filijala puno poznatije i ozbiljnije kineske grupe u Hercegovini

Navedena ‘China State Construction Engineering Corporation’ svoja sjedišta ima širom svijeta, a može se vidjeti njihova prisutnost u Maleziji, Indiji, Kambodži, Vijetnamu, Pakistanu, Nigeriji, ali i Bosni i Hercegovini sa sjedištem firme u Sarajevu. 

Kinezi su bili izvođač za Lot 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići), a vrijednost ugovora je 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Kinezi zapošljavanje

Osim toga, državna kineska kompanija CSCEC gradit će 33 kilometra dugu dionicu autoceste u sjevernom dijelu BiH, na temelju ugovora kojega su potpisali s predstavnicima vlasti Republike srpske, vrijednog oko 392 miliona eura.

Dionica autoceste Vukosavlje – Brčko duga je 33 kilometra i dio je prometnoga koridora koji povezuje Republiku srpsku i Srbiju.

Vrijednost ugovora potpisanog u Banjoj Luci s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC) iznosi 765 milijuna maraka (oko 392 milijuna eura).

Hercegovina.info

Slični članci

Back to top button