BiHVijesti

Najtopliji oktobar od početka mjerenja, natprosječne temperature i u novembru

Oktobar će završiti sa natprosječnim temperaturama zraka, ali uz nestabilno vrijeme, kišu i pljuskove koji će biti izraženiji na jugu Bosne i Hercegovine, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Naveli su da će, uz manjak padavina oktobar 2023. godine, biti i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja.

U prvoj sedmici novembra zadržat će se natprosječno toplo, ali uz nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Izraženije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. U centralnim, sjevernim i istočnim područjima, padavine neće izostati, ali će biti znatno manje u odnosu na južna područja.

Minimalne temperature zraka varirat će od pet do deset stepeni Celzijusa u Bosni, na području Hercegovine do 12 stepeni. Najviše dnevne vrijednosti temperatura bit će u rasponu od 15 do 20 stepeni u Bosni. Na jugu zemlje i do 22.

Nestabilno vrijeme s kišom prognozira se i u periodu od 6. do 11. novembra. Izraženije padavine moguće su na jugu i jugozapadu zemlje. Prema trenutnim sinoptičkim modelima stabilizacija vremenskih prilika izgledna je od 12. novembra, ističu iz FHMZ-a.

Jutarnje temperature kretat će se od tri do osam stepeni, na jugu zemlje do deset. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 10 i 15 stepeni, u Hercegovini do 16.

Faktor

Slični članci

Back to top button