BiHBiznisDruštvoPrivredaPROMOSvijetVijestiZanimljivosti

Digitalnom tranzicijom do bolje konkurentnosti MSP u Brčkom

Juče je u prostorijama Vlade Brčko distrikta održan Javno – privatni dijalog o politikama malih i srednjih preduzeća (MSP), u organizaciji Vlade Brčko distrikta i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Dijalog je podržan kroz projekt „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Tokom dijaloga, trasirane su smjernice u kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja u oblasti digitalizacije i inovacija u svim oblastima djelovanja malih i srednjih preduzeća u Brčko distriktu. To je za sada nemoguće bez pomoći fondova i projekata koji podržavaju digitalizacije i inovacije.

Brčko distrikt je učestvovao u mapiranju puta i izradi agende koja je usvojena na državnom nivou za implementaciju Ciljeva održivog razvoja 2020-2023, stoga je važno prepoznati kako preduzeća u ovom dijelu BiH mogu iskoristiti digitalizaciju, odnosno detektovati šta im je potrebno da iskažu svoju inovativnost putem digitalizacije. Velika većina preduzeća koja žele poboljšati svoju tržišnu poziciju moraju pristupiti digitalnoj transformaciji.

Kroz Zakon o podsticajima kroz koji se u Brčko distriktu na godišnjem nivou izdvaja oko devet miliona KM, svake godine se izdvoje i sredstva za privrednike i MSP, za investicije koje se odnose na digitalizaciju i inovacije, subvenciju kamata, ali i sve drugo što privrednici detekuju kao potrebu. Prošle godine je privrednicima u Brčkom refundirano 75% kamate na kredite, što nije uradila niti jedna druga lokalna zajednica. Ove godine je dodatno izdvojeno 1,2 miliona KM u te svrhe.

„Značajna nam je podrška koju dobijamo kroz projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. U skladu sa našim strateškim planovima, kroz različite projekte smo radili na Strategiji razvoja 2021-2027. To je integralna strategija i kada smo razmišljali o svim dešavanjima kada je u pitanju digitalizacija MSP, naročito nakon pandemije koronavirusa, zaključili smo da su se mnogi procesi, načini trgovanja i pružanja usluga značajno promijenili. Digitalizacija je postala akcelerator razvoja. Uz pomoć projekta, Brčko distrikt će napraviti novi akcioni plan za inovacije i digitalizaciju poslovanja za MSP. Ovakvi dijalozi su prilika da kažemo šta Brčko distriktu treba, šta treba privrednicima, a šta agencijama, ustanovama i institucijama, da bi svi bili u funkciji toga da se pospješi poslovanje, dostupnost usluga i tržišnih mogućnosti u Brčko distriktu.“ –  izjavila je gđa Amra Abadžić, Predstavnica Vlade Brčko distrikta BiH, šefica Pododjela za privredni razvoj.

Više nije dovoljan tradicionalni nivo vještina u kompaniji da bi ona poslovala uspješno, nego je važno da poduzetnici znaju primjere i prakse drugih poduzetnika, kako bi što efikasnije koristili zajedničke vještine i inovacije, naglasio je g. Frank Wältring, stručnjak iz Njemačke. On je istakao da i dalje postoje određene slabosti u BiH kada govorimo o sistemskim planovima za inovacije i digitalne transformacije MSP, ali i da postoji dosta aktivnosti koje su ponuđene kao pomoć pri procesu digitalizacije MSP. Privredne komore su prepoznale značaj mogućnosti unaprjeđivanja poslovanja, a sada je važno da i politike i intervencije višeg nivoa vlasti pruže podršku ovim procesima.

Govoreći o primjerima dobre prakse digitalizacije i inovacija, g. Milijan Mirković, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske i korporativne poslove kompanije Termoelektro je istakao da su transformacija i poboljšanje uslova rada ključni, jer podižu produktivnost i zadovoljstvo zaposlenih na viši nivo. On je kazao kako prelazak na elektronsko poslovanje štedi vrijeme i resurse kompanija, ali i kako je neophodno da digitalni potpis postane relevantan bez klasičnog pečata, kako bi se taj proces zaokružio.

Mirković je govorio i o izazovima u poslovanju s kojima se susreću, a tu su u prvom planu nedostatak radne snage, odlazak obučenih, kvalitetnih radnika i sve veći troškovi poslovanja. Međutim, on naglašava da živimo u digitalnoj eri gdje se promjene dešavaju nevjerovatnom brzinom i da moramo pokušati da ih pratimo, uhvativši se u korak sa vremenom i svijetom, jer ako to izgubimo, sve su manje šanse da opstanemo kao privreda i društvo. U tom kontekstu, digitalizacija i zelena transformacija koja podrazumijeva korištenje obnovljivih izvora energije su imperativi.

Gđa Sanela Hadžajlić iz Privredne komore Brčko distrikta je naglasila da Brčko ima malo velikih preduzeća, a da mala i srednja preduzeća često nemaju sredstva, znanje i timove za inovacije, te da je od krucijalne važnosti pomoći takvim poslovnim subjektima da dođu do znanja, vještina i informacija,  kako procese digitalizacije i inovacije ne bi doživljavali kao trošak.

„Pokušavamo raditi na unaprjeđenju interakcije između kreatora i implementatora politika i krajnjih korisnika, odnosno preduzeća.  Ovakvi javno-privatni dijalozi su važni za razjašnjenje prioriteta, intervencija za poboljšanje i resursa za podršku tim intervencijama. Strategije, politike i zakonska rješenja koja se donose treba da odgovaraju potrebama preduzeća. Danas je fokus na inovacijama, jer su inovacije preduslov za bolju konkurentsku poziciju kompanija. Otpočeli smo sa procesom ažuriranja akcijskog plana za unaprjeđenje inovativnosti u MSP u Brčko distriktu i važno je da rezultati ove diskusije nađu svoje mjesto u tom ažuriranom akcionom planu.“ – izjavio je g. Donald Prohaska, zamjenik voditelja projekta/ viši savjetnik, GIZ.

Zaključak jučerašnjeg skupa je da se moraju izmijeniti i uskladiti zakonske regulative koje zaostaju za inicijativama privatnog sektora i koje će olakšati poslovanje MSP uz brži protok informacija na svim nivoima, uz kontinuiranu pomoć Vlade Brčko distrikta firmama. Pogotovo mala preduzeća nemaju kapaciteta i resursa da sama prolaze ove procese i potrebna im je podrška institucija, kao i srednjih i velikih preduzeća te dobri primjeri koji će im poslužiti kao izvor inspiracije i informacija.

Osim toga, na svim nivoima je neophodna permanentna edukacija i ulaganje u znanje i informatičke vještine jer inovativna preduzeća su često rezultat inovativnog okruženja koje čini i pristup stručnim uslugama, kvalitetno obrazovanje, istraživački projekti iz okruženja firme kao i pristup fondovima, uz već spomenute faktore..

Istaknuta je važnost i socio-kulturnog aspekta spremnosti na promjene i adaptaciju promjenama. Uz sve to, i dijalog između javnog i privatnog sektora na sličnim događajima poboljšava perspektivu uspješnog razvoja privrede u Brčko distriktu.

Slični članci

Back to top button