BiH

Sladić najavio potencijalno opasne vremenske prilike narednih dana

U svojoj vremenskoj prognozi za N1 Sladić najavljuje potencijalno opasan ostatak sedmice usljed jačanja južnog vjetra koji će u petak imati jake, na udare i olujnu snagu.

Izentropske karte, gdje je potencijalna temperatura i maseni tok sačuvan, pokazuju tipičnu interakciju planina razvijanjem mehaničkih gravitacionih valova i povećanje Froudovog broja te superkritički tok, koji doprinosi ubrzavanju mlaza struje spuštanjem s planine u ravnicu zahvaljujući tzv. hidrauličkom skoku.

Prognozirani udari vjetra su od 50 do 80 km/h u većini područja, dok na planinama udari su i preko 110 km/h. Iz prijašnjeg iskustva i sličnih situacija iz prošlosti, ovakve brzine vjetrova doprinosile su materijalnim štetama, uzimajući u obzir i otpor s obzirom da grane su još uvijek pune lišća.

Približavanjem fronte sa sjeverozapada, u noći na subotu jače padavine se šire od zapada prema istoku, s tim da se intenzivne padavine prognoziraju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, dok će jedna zona jačih padavina također zahvatiti i Krajinu. Uz kišu bit će i pljuskova praćenih grmljavinom. Zahvaljujući produbljenju doline sa sjevera, povlači se osjetno topliji zrak, pa će nakratko temperature zraka osjetnije porasti, u petak u većem dijelu zemlje neuobičajeno toplo – od 23 do 30 °C, a ponovo će opadati prema kraju sedmice, ali će ostati toplije od prosjeka.

Slični članci

Back to top button