BiHSport

Naša reprezentacija dočekuje Portugal, traži se pobjeda za ostanak nade za EURO

Večeras u 20:45 na Stadionu Bilino Polje u Zenici odigrat će se utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala.

Reprezentacija naše zemlje će večeras u okviru osmog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine ugostiti reprezentaciju Portugala.

Sama činjenica da naša reprezentacija izlazi na megdan jednoj od najjačih reprezentacija na svijetu dovoljno govori koliko će večerašnja utakmica biti teška. Ali ono što je u fokusu jeste rezultatski značaj pobjede u ovom susretu.

Reprezentacija Portugala je u prošlom kolu pobjedom nad Slovačkom osigurala plasman na Europskom prvenstvu. Međutim, našoj reprezentaciji je večeras potrebna pobjeda kako bi zadržali matematičke šanse za plasman na Europsko prvenstvo. Istovremeno, Slovačka će na gostovanje Luksemburgu i tu nam je najbolji neriješen rezultat, ali je prihvatljivija i pobjeda domaćina. U slučaju pozitivnih rezultata na večerašnjim utakmicama, doći ćemo u situaciju da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Matematičke šanse za plasman na Europsko prvenstvo još uvijek postoje i nada da možemo napraviti čudo do kraja kvalifikacija.

Naša reprezentacija je u petak slavila pobjedu nad Lihtenštajnom u gostima rezultatom 2:0. Koliko treba biti pošten i reći da je pobjeda plod dobre igre i očigledne razlike u kvaliteti između dvije reprezentacije, toliko se ne treba zavaravati da su sa tom pobjedom riješeni mnogobrojni problemi sa kojima se naša reprezentacija suočava. Utakmicu je obilježio protest najvatrenijih navijača naše reprezentacije protiv Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Izazvan je prekid utakmice ubacivanjem pirotehničkih sredstava na teren, a upućene su žestoke parole i skandiranja.

Međutim, iz naše reprezentacije su istaknuli kako se ne žele osvrtati na tu utakmicu, te kako je jedino važno da se večeras dadne sve od sebe za vrlo važnu pobjedu.

“Mi nismo u situaciji da prijetimo Portugalu, ali jesmo da imamo nadu. Poslije pet dana provedenih sa momcima siguran sam da ćemo dati sve od sebe i da imamo sa čime da se borimo. Bit će teško, ali ono što je suština i ono što su momci pokazali je odnos od prve do zadnjne minute. To nam treba u svakoj utakmici. Ključna je stvar da vjerujemo u ono što radimo i svoj kvalitet. Prethodna pobjeda je bila važna zbog vjere u sebe. Siguran sam da nećemo imati strah. Ne bih bio zadovoljan jednim bodom. Mogu da budem zadovoljan ili nezadovoljan igrom. Teška je situacija i ne treba bježati i skrivati se od odgovornosti. Nama trebaju tri boda i može se desiti da budemo prezadovoljni ako budemo pravi“, istaknuo je selektor naše reprezentacije Savo Milošević na konferenciji za medije uoči večerašnje utakmice.

“Sutra ćemo pokušati odigrati najbolje što možemo, da pokažemo taj kvalitet koji nas je krasio u Ligi Nacija. Misilim da trebamo da imamo i malo sreće s obzirom da je Portugal ekipa koja te iz neke polušanse kazni. Ne pribojavamo se reakcija navijača. Ja sam već dugo tu i mogu da kažem iz iskustva da smo imali podršku navijača tokom ovih mojih 16 godina u reprezentaciji. Uvijek smo imali podršku bez obzira na sve. Sigurno je da nisu zadovoljni, ali nismo ni mi. Situacija je takva kakva jeste. Ali ono što je najbitnije je reprezentacija BiH. Nažalost, ja ne odlučujem i mene se ne pita, imaju ljudi iznad nas. Naše je da dadnemo sve od sebe, da kvalitet ekipe dođe do izražaja. Znam da će biti pun stadion i da će navijači prepoznati našu žrtvu i htijenje, vidjet ćemo šta će nam to donijeti”, izjavio je napadač naše reprezentacije i kapiten Edin Džeko.

Iz reprezentacije Portugala su istaknuli kako su svjesni rezultatske važnosti ove utakmice za našu reprezentaciju, kako su svjesni da će atmosfera na stadionu biti odlična i kako je činjenica da su oni već osigurali plasman na Europsko prvenstvo. Ali su i istaknuli kako to neće utjecati na želju za pobjedu i kako će izaći sa najjačim timom, te se predstaviti u najboljem svjetlu.

Mnogo kontroverzi izazvala je odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da na večerašnju utakmicu bude moguć unos samo zvaničnih državnih obilježja. Pretpostavlja se da se time želi spriječiti unos palestinskih zastava, što se svakako očekuje od većine navijača zbog napada Izraela na Palestinu. Ali se sumnja da se ovom odlukom želi zabraniti i isticanje zastave Republike Bosne i Hercegovine, odnosno zastave sa zlatnim ljiljanima. Zbog toga su iz navijačke grupe BH Fanaticos pozvali sve da ponesu što više zastava RBiH kako bi izveli performans i pokazali jasan stav svih navijača o toj odluci.

Sve u svemu, večeras nas očekuje uzbudljiva utakmica, kako na terenu, tako i na tribinama. Znamo odlično koga imamo nasuprot sebe, ali znamo odlično i šta je naš cilj. Na nama je da dadnemo sve od sebe da do tog cilja zajedno dođemo.

Sretno, Ljiljani!

Slični članci

Back to top button