DruštvoKonjicVijesti

Sinoć je spašen jedan ljudski život

Nakon što su članovi GSS “Prenj” Konjic dobili informaciju da se na lokalitetu vrha Osobac, planina Prenj, nalazi teško povrijeđen planinar koji je alpinističkim smjerom peo Osobac i pao s visine od 10-ak metara te zadobio višestruke prelome, na teren izlazi 8 pripadnika GSS Prenj Konjic od kojih su tri medicinara, dok ostali članovi čekaju u pripravnosti za nove zadatke po ovom događaju.

Nakon što su ga uspjeli locirati i pronaći, medicinski tim je zbrinuo unesrećenog.

Konstatovani su mu višestruki prelomi ruka, noga i karlice. S obzirom da se unesrećeni nalazio na nepristupačnom mjestu, uz pomoć sistema je spušten na pristupačno, gdje su bolji uslovi za eventualni dolazak helikoptera.

Nakon procedure koja je morala biti provedena, na mjesto nesreće je stigao helikopter EUFORA koji je unesrećenog transportovao do medicinske ustanove.

Spasilački tim GSS PRENJ se u 02,00 sati iza ponoći vratio u Grad Konjic gdje je izvršen kratki debrifing, nakon kojeg su se svi uputilii svojim kućama.

Hvala svima na ponuđenoj pomoći a posebno GSS NOVI GRAD I GSSUBIH.

Čestitke učesnicima u akciji na stručnom i kvalitetno odrađenom poslu u jako teškim uslovima kakav ima samo Osobac, navedeno je iz GSS “Prenj” Konjic.

Foto: GSS Prenj Konjic

Slični članci

Back to top button