DruštvoKonjicMagazinVijesti

Konjički srednjoškolci na ekskurziji posjetili Italiju, Španiju i Francusku

Maturska ekskurzija je događaj koji se svake godine priprema s posebnom radošću i iščekuje s velikim nestrpljenjem. Iako za profesore i roditelje predstavlja odgovornost i tihu brigu, za učenike je novo iskustvo koje im otvara vrata u svijet samostalnosti i zrelosti.

Ovogodišnje putovanje u Italiju, Španiju i Francusku realizirano je u periodu od 16. do 24. septembra, a odgovornost za devedeset i dva učenika preuzeli su: zamjenik direktora Halid Ćosić, prof. Samir Prevljak, prof. Emina Lizde i Emina Zahirović, uz turističkog vodiča Emir Kurtovića iz Agencije Mondoco.

Prešavši granice zemalja iz neposrednog susjedstva, puls temperamentne Italije osjetili su u Veneciji, neobičnom gradu koji svoje posjetitelje brzo zaogrne plaštom misterije, prekrije čudesnim maskama i u crnim gondolama proveze svojim vodenim ulicama. Već dugo se tvrdi da ovaj Casanovin grad „gubi tlo pod nogama“, ali u stamenost njegove prošlosti maturanti su se uvjerili na Trgu svetog Marka, na stepenicama Duždeve palače, na slavnom Mostu uzdaha, te na mostu Rialto, koji je stoljećima bio jedini most na glasovitom kanalu Grande.

Moderniju stranu Italije i dobar provod svakako su doživjeli u Lido di Jesolu, odmaralištu koje očarava petnaest kilometara dugom plažom i bogatim noćnim životom.

Početno ushićenje talijanskom ljepotom produbljeno je obilaskom renesansne Verone, grada zabranjene ljubavi, prognanog pjesnika, ukusne hrane i impresivnih građevina.

Od raznolike veronske baštine, vrijedilo je posjetiti kolosalnu gladijatorsku Arenu, ali i Trg Erbe, Toranj Lamberti, Trg gospode, Danteov grob, Julijinu kuću, palatu i grobnicu porodice Scaglieri, te Trg Bra. Bogatiji za sve što su vidjeli i saznali o historiji, kulturi, tradiciji i savremenom načinu života ovih talijanskih gradova, naši maturanti su ostatak predviđenog vremena iskoristili za individualne aktivnosti i uputili se ka fascinantnoj Španiji.

Prvo odredište u zemlji zavodljivog flamenca bilo je popularno odmaralište Lloret de Mar, mjesto na Costa Bravi s izuzetnom prirodnom ljepotom koje je maturantima poslužilo za odmor, nezaboravan noćni provod, ali i kao luka iz koje su se mogli otisnuti u dvodnevu posjetu Barceloni.

Osim velebne katedrale „Sagrada Familia“, u katalonskoj prijestolnici jednako ih je oduševila i ekstravagantna dinamika života u ulici La Rambla, šetnja preko Španskog trga, pogled na grad s brda Montjuic i Kolumbov spomenik.

Međutim, posebnu pažnju privukla je večer flamenca, plesa strasti, misterije i elegancije.

Kraj druženja s Barcelonom obilježio je obilazak rasplesanih Magičnih fontana i nezaobilazni shopping u Mataro Park Outletu.

Posjeta Francuskoj svedena je na njen južniji, ali glamurozniji i senzualniji dio – Azurnu obalu, duž koje su imali priliku da posjete prestižni Cannes i Festivalsku palatu La Croissete.

Nakon panoramskog obilaska Nice, uslijedio je obilazak elitnog Monaca, kneževine-grada, koji je postao planetarno poznat nakon što je holivudska glumica Grace Kelly postala njegovom princezom.

Vrhunac kneževskog obilja i sjaja pokazao je Monte Carlo, san svakog hazardera i izbrušeni dijamant elitnog evropskog društva.

Francuski glamur smijenio je ništa manje značajan Milano – modna i kulturna metropola u kojoj su naši maturanti mogli vidjeti mramorno zdanje Milanske katedrale, galeriju Vittorio Emanuele II, te spomenik Leonardu da Vinciju.

Ovom posjetom završeno je devetodnevno putovanje nakon kojeg su se maturanti sretno vratili u svoj rodni Konjic. Pretjerano bi bilo da kažemo da je trajalo dovoljno dugo za obilazak svega onoga što ove atraktivne destinacije pružaju, ali stečena iskustva i prijateljstva, nezaboravan provod i priča jedne mladosti ono su što nijedna svjetska destinacija ne može zamijeniti.

Godine će sigurno proći, sjećanja možda izblijedjeti, ali ono što je urezano u srcu će ostati i šaputati ono što usne prešute.

Srednja škola Konjic

Slični članci

Back to top button