BiHDruštvoJablanicaKulturaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

(SUPERŠKOLA) Srednjoškolci iz Srbije posjetili vršnjake u Jablanici

Gradonačelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović (SDP) danas je dočekao goste iz Srbije u sklopu programa Superškole koji promoviše školsku razmjenu i interkulturalni dijalog na Zapadnom Balkanu.

Učenici i predstavnici srednje škole “Vuk Karadžić” sa domom učenika iz Babušnice, Republika Srbija te Srednje škole Jablanica imali su priliku razgovarati o bogatom kulturom i naslijeđem Jablanice.

-Sa gostima sam razgovarao o različitim aspektima Jablanice, uključujući potencijale našeg grada kao što su granit, hidro energija, njegovo kulturno-historijsko naslijeđe te sportske uspjehe i istaknute ličnosti. Također, razgovarali smo i o posjeti učenika iz Jablanice Babušnici, te očekivanjima gostiju tokom njihovog boravka u našem gradu. – naveo je načelnik Šabanović na svom fb profilu.

Ukupno 12 učenika i 2 profesora iz Srbije boravit će u Jablanici od 17. do 23. septembra 2023. godine, a domaćini su za njih pripremili raznovrsne aktivnosti koje uključuju kulturne događaje, sportske manifestacije, zabavu te turističke obilaske.

Vrijedno je napomenuti da ovaj program Superškole ima finansijsku podršku Evropske unije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ova inicijativa ima za cilj jačanje veza između škola, učenika i njihovih zajednica na Zapadnom Balkanu te podržava proces izgradnje mira i interkulturalnog učenja i dijaloga.

Slični članci

Back to top button