BiHDruštvoMagazinPolitikaSvijet

ALIJA REDŽEPOVAC: Dejtonska priprema za konačni kraj BIH

Priprema za postepeno odumiranje države BiH napisana je u SAD, u gradu Daytonu. Onih godina kada se rat protiv BiH privodio kraju, svjetski moćnici pripremali su budući scenario, kojem evo svjedočimo.

Piše: Alija Redžepovac / novikonjic.ba

Politička kriza koja kontinuirano traje od trenutka potpisivanja Dejtonskog sporazuma, posljednjih mjeseci kulminirala je do te mjere, da se svakom čovjeku čini kako će ponovo doći do rata, što izaziva goleme migracije stanovništva koje će ostaviti nesagledive posljedice za cijelu teritoriju BiH.

   Krivci za kontinuitet u uništavanju BiH svakako su one snage koje su počinile zločin, genocid i UZP. Od onakvih snaga drugačiju politiku prema BiH  niko nije ni trebao očekivati. Kada se tiče drugih političkih snaga koje su sebe nazivale “probosanske” , one kao da nisu ni postojale. Niti su imale neku podršku svjetskih moćnika, niti su baš raspolagale nekim političkim znanjem koje se moglo suprotstaviti politici postepenog raspada države. Jedino što se sigurno može dobro vidjeti, jeste kontinuirana borba unutar bosanskih ili ” probosanskih” snaga.

     Ogromna je ideološka podijeljenost na “probosanskoj” političkoj sceni;  dobar broj je onih koji nemaju povjerenja u sopstvene bosanske vrijednosti kojima se deklarišu; ne vjeruju svojim medijima i akademskoj zajednici; prihvataju autošovinizam (ako se ova riječ može primijeniti na one koji se “probosanski” deklarišu,  a iznutra Bosnu razaraju)  i razne plaćenike koji djeluju kroz nevladine organizacije, i da ne nabrajam dalje.

    Ustvari, toliko se namnožilo “probosanskih” političkih faktora, da skoro svaka ulica, svaki kvart ili Mjesna zajednica imaju svoju političku stranku i svoga “lidera”. I što je najtužnije, svaki od ovih “lidera” misli da je on najbitniji, najbolji, najpametniji i da je on bogom dan da riješi sve ovozemaljske probleme. Iz ovoga rečenog, proizlazi zaključak, da smo kao narod politički nezreli i da snosimo ogromnu krivicu za ovo što nam se dešava. I kome onda da se žalimo?

    Priprema za postepeno odumiranje države BiH napisana je u SAD,u gradu Daytonu. Onih godina kada se rat protiv BiH privodio kraju, svjetski moćnici pripremali su budući scenario, kojem evo svjedočimo. Na osnovu zvaničnih dokumenata, znamo da su amerikanci koji su predvodili onu pregovaračku grupu koja se zvala ” kvinta”, u to vrijeme  već bili pripremili dokumenata za potpisivanje. Ipak, dozvolili su mogućnost izvjesnih pregovora ali pod uslovom da se suština ne mijenja.

    Poznato nam je, da je još davno prije Dejtona, odlučeno da faktičko stanje ostvareno zločinima neće biti mnogo promijenjeno. Da li se išta moglo promijeniti od ovoga što ću navesti ne znam, ali znam da sve što je zadržano tada, ojačano je tokom posljednjih godina.

    Naziv entiteta Republika Srpska potvrdio je ekskluzivitet samo jednog naroda i jedne vjere na određenom prostoru. S tim u vezi nije ni trebalo donosi Aneks o povratku prognanih Bošnjaka i Hrvata na svoja prijeratna ognjišta jer se znalo da je to nemoguće. Bila je to obmana u startu.

   Izbor članova Predsjedništva BiH, po logici postojanja svake države,trebao se provoditi na teritoriji cijele BiH. Ovakav izbor kojeg je Dejton propisao, omogućio je članu Predsjednistva iz reda srpskog naroda da ima pravo veta ili blokade države. Ista stvar je i sa izborom članova Parlamentarne skupštine BiH. To su najmanje tri  stvari koje su mogle obezbijedi dugotrajnost i siguran opstanak država, ali eto nije se to desilo. Dakle, priprema za buduće događaje je  napisani, prihvaćena i potpisana.  

     Da li se ovo sve moralo prihvatiti, to ne znam, ali znam da se odmah nakon zvaničnog potpisa u Parizu krenulo u nove i nove pregovore. Znamo da su riječi rah.predsjednika, koji je  rekao da je Dejton kompromis ispod kojeg se ne može ići ignorisane i da su se iz dana u dan vodili pregovori po kafanama, seoskim imanjima, podrumima vina ili buregdžinicama i da smo dovedeni do pred sami kraj.

      Pregovori i dalje traju, kompromisi su sve jače i jače  izraženi i samo se čeka posljednji “probosanski”  kompromis!?

    Prije nego što  nedovršena probosanska politička piramida prihvati  posljednji kompromis, pravi bosanski sinovi moraju biti spremni da na političku pozornicu vrate Ustav R BiH jer drugog izbora nema!

     

Slični članci

Back to top button