BiHDruštvoPolitikaVijesti

Magazinović: Novčano kazniti one koji blokiraju institucije Bosne i Hercegovine

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović prokomentarisao je okupljanje dijela državnih službenika u Istočnom Sarajevu, a na poziv ministra spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Na sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA. Sudeći po fotografijama, među pripadnicima sigurnosnih agencija, prisutan je bio direktor SIPA-e Darko Ćulum.

Magazinović je predložio sankcionisanje pošto su se danas pričom o blokiranju insistitucija BiH osim političara javno bavili i državni službenici, koji treba da služe institucijama i državi – a ne stranci.

“U Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, članom 63a jasno su propisane kazne za prekršaje državnih službenika. Kazna u skladu sa zakonom, pa neka nastave da se igraju političara”, rekao je Magazinović.

Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine

U Zakonu stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 5.000 KM kazniti za prekršaj državni službenik koji je član upravnih i drugih odbora političke stranke ili ukoliko slijedi instrukcije političkih stranaka.

Također, Zakonom je predviđeno da se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 800 KM kazni državni službenik za prekršaj koji javno izražava svoja politička uvjerenja, objavljeno je iz SDP-a.

Slični članci

Back to top button