MagazinSvijetZanimljivosti

Fotografski umjetnik Nebojša Atanacković istražuje ljepote Bosne i Hercegovine

Nebojša Atanacković već godinama istražuje ljepote Bosne i Hercegovine otkrivajući njene planinske vrhove i skrivena mjesta, često i sa svojom djecom.

Čovjek kako je stariji, teži nekom miru, skladu, traži neki bijeg od svakodnevne gradske buke i zagađenja. Savremeni način života kome smo izloženi u gradovima, je u koliziji sa primarnim instinktom kretanja”, kaže za novikonjic.ba Nebojša Atanacković.

Prirodu ne odvaja od fizičke aktivnosti, a u svom životu je probao razne sportske discipline mahom su to sportovi izdržljivosti – maraton, triatlon, biciklizam, turno skijanje. Postepeno je međutim asfalt zamjenila šumska staza. 

“Kad sam došao u dodir sa planinama Balkana, nije bilo nazad. Trening je i dalje važan segment mog svakodnevnog života. U sportu mi je uvjek nedostajala kreativna dimenzija. Odlazak u planinu se pokazao kao pravi spoj kreativnosti (fotografija) u sprezi sa snagom tjela da se dostignu teže pristupačne lokacije poput planinskih vrhova”, tako je zapravo i nastao blog “Nestvarna Mesta” – nestvarna.blog

“Na blogu sam opisao par stotina lokacija iz mahom pješačkog ugla u svim godišnjim dobima. Ljeti hodamo, zimi se krećemo na turnim skijama.

Koja su Vam omiljena mjesta u Bosni i Hercegovini?

Ako moram da se opredjelim možda mi je omiljena Treskavica. Kontrasti prirode su jedinstveni: četinarske i listopadne šume, zdrave livade prekrivene borovnjacima i klekama, smaragdna planinska jezera među liticama krečnjačkih vrhova. Sve to se može doživjeti u jednom planinarskom danu na Treskavici. Samo na Treskavici uspon započinjete u Bosni, a završavate u Hercegovini.

Tu je i pitoma Zelengora – pravo pojilo nestvarnih prizora sa velikim brojem planinskih jezera i nekropolama stećaka. Stećci nisu slučajno tamo gde su, oni dodatno mistifikuju ionako spektakularne prirodne predjele. Kad god je to moguće u planinu vodim i svoje sinove.

“Iskustvo u planinarenju se gradi postepeno. Za početak je uvjek bolje priključiti se nekoj organizovanoj grupi, pa se tek posle odlučiti na izlete u sopstvenoj režiji i to najprije bližim i pitomim destinacijama.” – Nebojšin je savjet za sve ljude koji se još uvjek nisu otisnuli u planine.

Slični članci

Back to top button