BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicMagazinPrivredaSvijetVijestiZanimljivosti
Popularno

ZDRAVO I PROVJERENO Najbolji med ima pčelar Hrnjica Salem iz Konjica

Pčelar Hrnjica Salem iz Konjica ima najbolji med i zasluženo je osvojio prvu nagradu (zlatnu medalju) na 18. međunarodnom takmičenju u kvaliteti meda održanom 9. septembra ove godine u Tuzli u organizaciji Pčelarskog društva “Nektar” i Tehnološkog fakulteta Tuzla.

Za novikonjic.ba pišu: Enver Nimanović / Sanela Muhibić

Iz 21 zemlje stiglo je 553 uzorka od kojih je visok standard kvaliteta ispunila uspješna firma iz Konjica “Pčelarstvo Hrnjica” i proglašeni su za najbolje te krunisani sa tri zlatne medalje (miješani med, medljikovac med i kadulja med) te jednom srebrnom medaljom (kesten med).

Pčelar Salem je dugogodišnji pčelar s više od 12 godina iskustva, poznat je po svom brižnom radu s pčelama i ima preko 150 košnica. On koristi prirodne metode pčelarenja i ne koristi nikakve kemikalije. To omogućuje njegovom medu da zadrži svoj prirodni okus i nutritivnu vrijednost. Med pčelara Salema je poznat po svom bogatom i složenom okusu. Ima blagu aromu cvijeća i šumskih plodova. Također je vrlo bogat antioksidansima, mineralima i vitaminima.  Proglašenje meda pčelara Salema za najbolji med je veliko priznanje za njegov rad. To je također znak da je konjički, odnosno bh. med svjetske klase.

“Pčelarstvom se baviti vrlo je zanimljivo i treba dosta raditi, a najviše treba ulagati. Svakog dana oko pčela se ima posla, jer ukoliko se ne radi nema uspjeha. Kod nas je najkvalitetniji med, jer je priroda čista gdje boravimo”, izjavio je Hrnjica za portal novikonjic.ba.

Odmah nakon objave priznanja i nagrada porodici Hrnjica počele su pristizati čestitke prijatelja, sugrađana i korisnika meda, a mi izdvajamo poruku Amine Mujele Botić, koja oduševljeno dijeli radost uspjeha svoje porodice.

-Ponosna sam jer u porodici imam Salem Zana Hrnjica koji je na Međunarodnom sajmu pčelarstva u Tuzli osvojio tri zlatne i srebrenu medalju. Da samo vidite s kojom ljubavlju i uzbuđenjem Salem priča o svojim pčelama, ogroman trud koji svakodnevno ulaže i kilometražu koju pređe da omogući da njegove pčele proizvedu najbolji mogući med svake godine. Čak je napravio i posebna pakovanja za svoj med, ona kojih se ne stidiš pokloniti ni predsjedniku, a ni reisu. On je pravi primjer onoga da kada radiš ono što voliš, ne osjećaš da radiš, ali i često nemaš radnog vremena. Ni 10 zlatnih znački mu nije puno! U našoj porodici, za provjeru kvalitete meda je većinom zadužen Nedim, i mislim da je dovoljno reći da je za mjesec dana nestala jedna cijela tegla Salemovog meda. Još jednom, od srca čestitke dragom Salemu i njegovoj supruzi Zani!”.

Med je prirodna namirnica koja se proizvodi od nektara biljaka koje oprašuju pčele. Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i široko se koristi u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Postoji mnogo različitih vrsta meda, a svaka od njih ima svoj jedinstveni okus i nutritivnu vrijednost. Neki od najpopularnijih vrsta meda su livadski med, bagremov med, kestenov med i lipov med.

Da kvalitet meda ovog vrijednog konjičkog pčelara ima kontinuitet svjedoče i brojna priznanja i nagrade iz ranijeg perioda, a mi ćemo istaknuti prošlogodišnje medalje sa pčelarskog sajma “VI Dani hercegovačkog meda” u Mostaru, gdje je Hrnjica osvojio tri zlatne medalje (bagremov med, šumski med medljikovac) i posebno priznanje “Šampion po vrsti meda” za bagremov med, a to je priznanje za najbolji uzorak meda ocijenjivan u tim kategorijama.

Redakcija portala novikonjic.ba želi puno sreće i uspjeha porodici Hrnjica koji su istinski primjer da se može biti uspješan u oblastima za koje se sve manje ljudi odlučuje.

Slični članci

Back to top button