BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

SDA pozvala EUFOR na reakciju: Spriječite obustavu saobraćaja na entitetskoj liniji

Stranka demokratske akcije (SDA) osvrnula se na današnju najavu mirnog okupljanja građana na entiteskoj liniji u znak podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku te su oštro osudili i činjenicu da su na ovaj događaj građane pozvali vlasti u ovom bh. entitetu.

Kako su naglasili iz SDA, ovakvim činom direktno se krši Ustav Bosne i Hercegovine.

“Ovim činom ne samo da se podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini”, navedeno je.

U 18 SATI

Skupovi podrške Miloradu Dodiku zakazani na četiri lokacije u RS-u u blizini entitetske linije

Zbog toga, iz ove stranke su pozvali EUFOR na reakciju.

“Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina”, pojasnili su.

Poručili su kako je ograničavanje kretanja krivično djelo.

“Ističemo da je ograničavanje kretanja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, ukoliko se saobraćaj preko međuentitetske linije obustavi, procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin”, zaključili su iz SDA.

Podsjetimo, nakon što je MUP KS zabranio okupljanje ispred Tužilaštva BiH, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH zakazao je okupljanje na četiri lokacije u RS-u, odnosno na dijelovima koji su definirani kao entitetska linija.

Skupovi su zakazani u Loparama, Doboju, Nevesinju i Istočnom Sarajevu. Ranije je najavljeno da bi obustava saobraćaja mogla trajati maksimalno pola sata.

klix.ba

Slični članci

Back to top button