BiH

Vlada smijenila upravu Elektroprivrede BiH na zahtjev rudara

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) smijenila je direktora i kompletno rukovodstvo Elektroprivrede BiH, na zahtjev rudara koji su dan prije protestovali u Sarajevu tražeći plate i bolje uslove rada.

Vlada Federacije BiH, entiteta u čijem je vlasništvu ovo elektroprivredno preuzeće, dala je saglasnost 2. avgusta za razrješenje Admira Andelije s mjesta direktora Elektroprivrede BiH.

“Smijenjeno je i kompletno rukovodstvo ovog državnog preduzeća te imenovan novi vršilac dužnosti”, kazao je medijima ministar energije rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić nakon sjednice Vlade.

Zahtjev za smjenu Vladi je uputio Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, navodeći da hitna smjena uprave “može proizvesti puno manju štetu od svega što aktuelno rukovodstvo Elektroprivrede BiH može proizvesti u narednim danima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna”.

Više od 500 rudara protestovalo je prethodno 1. avgusta u Sarajevu ispred zgrade Elektroprivrede BiH, u čijem sastavu posluje sedam rudnika uglja, zbog plata i stanja u rudnicima.

Predstavnici Saveza sindikata rudara Federacije BiH naveli su da rudari protestuju prvenstveno zbog neisplaćenih plata za maj i juni ove godine u Rudniku mrkog uglja Zenica, u centralnoj BiH.

Rudari su nezadovoljni i zbog lošeg stanja i u ostalim rudnicima koncerna, za koje krive vlasti i upravu Elektroprivrede BiH, jednog od dva elektroprivredna preduzeća koja posluju u bh. entitetu Federacija BiH.

U rudnicima u Federaciji BiH zaposleno je oko 10.000 radnika, od čega njih 7.300 radi u sedam rudnika koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH. Njihova prosječna neto plata iznosi od 1.500 do 1.800 maraka (između 750 i 900 eura), prema podacima sindikata.

slobodnaevropa

Slični članci

Back to top button