BiHDruštvoHercegovinaSmrtovniceVijesti

Marš sjećanja na deblokadu Mostara

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice deblokade Mostara i oslobođenja bjelopoljske kotline, Odbor Jedinstvene organizacije boraca Mostara organizirao je Marš sjećanja – Putevima pobjede 1993- 2023, koji je okupio oko 150 učesnika.

Marš sa zastavama Republike BiH od Sjevernog logora preko Vrapčića do Marića mahale, kako ističu organizatori, ima za cilj podsjetiti na rutu kojom su prošli pripadnici Armije BiH koji su učestvovali u jednoj od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Mostara i BiH.

Učesnik akcije i član mostarskog JOB-a Pašan Pinjić ističe kako ovaj marš ima za cilj očuvati sjećanja na sve poginule borce i legendarnog komandanta Midhada Hujdura Hujku.

“Ovo je sedmi po redu tradicionalni marš koji organizujemo i nadam se da će to ostati i dalje tradicija u Mostaru. Cilj je da pokažemo našoj omladini i djeci stazu kojom su borci Armije RBiH prošli 30. juna do Marića mahale od kuda je počela akcija oslobađanja bjelopoljske kotline, kako bi sačuvali sjećanje na taj dan”, kaže Pinjić za Klix.ba.

Smatra kako je važno čuvati tekovine proistekle iz odbramben-oslobodilačkog rata Armije RBiH i sjećati se šehida, poginulih i umrlih boraca, jer kako ističe pravi heroji i dalje žive među ljudima koji se sjećaju njihovih junačkih djela.

“Obaveza nam je da gajimo uspomene na naše komandante kakav je bio general Midhad Hujdur Hujka, Miralem Jugo, Arif Pašalić, Mehmed Alagić, Atif Dudaković i mnogi drugi, da naši mladi budu ponosna što su djeca ili unučad pripadnika Armije RBiH. Da nije bilo njih mi danas ne bi imali priliku da prođemo ovom stazom kojom prolazimo slobodno i završili bi kao Srebrenica”, poručio je Pinjić.

Učesnici marša su krenuli od Sjevernog logora preko Vrapčića do spomen ploče u Marića mahali uz razgovore o historijskim danima, nakon čega je planiran obilazak spomen obilježja u Vrapčićima i Potocima, te održavanje svečane akademije, a potom prigodan program na sportskom igralištu u Potocima kod Mostara.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button