Hercegovina

Počinje Sedmica nauke na Neretvi!

Sedmica nauke na Neretvi, koja će okupiti tim od oko 70 naučnika i istraživača iz BiH i Evrope, a koji će skupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području sa ciljem njegove zaštite, počinje danas u mjestu Ulog i trajaće do 7. juna.

Naučnicima i istraživačima će se pridružiti i umjetnici i aktivisti i brojne novinarske ekipe iz BiH i Evrope.

Sedmica nauke se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

Gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke su ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata (čak 24). Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sistem bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije.

Sedmica nauke 2023. je nastavak istraživanja koja su realizovana prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za nauku, od kojih je jedna zvanično potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-hemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta.

U okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope, Sedmica nauke je realizovana i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Evropa koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

Ovaj najviši stepen zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Sedmice nauke na Neretvi.

Podsjećamo, Centar za životnu sredinu je pokrenuo inicijativu za zaštitu gornjeg toka rijeke Neretve, urađena je studija zaštite i očekujemo od nadležnog ministarstva da se ovo visoko vrijedno prirodno područje proglasi zaštićenim staništem.

Svi mediji su pozvani da nam se pridruže u Ulogu i isprate ovaj jedinstveni događaj, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Slični članci

Back to top button