HercegovinaKonjic

Prva osnovna škola Konjic na izletu u Hercegovini

“IZLET – HERCEGOVINA “????????

Planirani izlet Godišnjim programom rada Prve osnovne škole Konjic za učenike trećeg i petog razreda je realizovan jučer (24.05.2023. god.)

Učenici u pratnji nastavnika: Amira Buturović, Šefika Kozić, Nihada Grlica, Alma Zolj, Jasmina Novalić, Amela Prevljak, Sada Korić, Amel Alihodžić i direktor škole Omer Kozić i roditeljsu posjetili kulturne i vjerske objekte naše domovine, kao i spomenike nacionalne vrijednosti, te: Fabriku keksa i vafla “Lasta”, Mogorjelo, Počitelj, Blagaj, izvor rijeke Bune i Tekiju u Blagaju.

Fabriku keksa i vafla “Lasta” je priča koja traje 70 godina, nastala još davne 1952. u maloj gradskoj pekari na jugu Hercegovine. Učenici su imali priliku upoznati se sa historijatom fabrike, savremenim metodama rada u proizvodnji, o tome kako se proizvodnja temelji na solarnoj energiji i uživatli u jedinstvenoj tradiciji bogatih okusa i aroma čajnih kolutići, štrudla, napolitanki i krem-štapića. ????Zahvaljujemo se našem roditelju, gosp.Nedžadu Hujduru, na organizaciji ove posjete i poklonima koje je „Lasta“ pripremila i uručila našim učenicima.

Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba smješten u neposrednoj blizini Čapljine. Proglašen je Nacionalnim spomenikom 2002.godine. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini. A da je pogodno tlo za istraživanje insekata dokaz je naš mali biolog.

Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Šišman Ibrahim-pašina džamija (također znana kao Hadži-Alijina džamija) izgrađena u 15. vijeku, nalazi se u samom središtu Počitelja. Džamija se odlikuje monumentalnošću i jednostavnošću. Pored munare stoji i drvo ciparis doneseno iz Libana u 15. vijeku. Učenici su u sklopu posjete džamiji ispunili i svoju vjersku dužnost

Blagaj je naseljeno mjesto koje je smješteno na izvoru rijeke Bune i stare tekije. Uvršten je u spisak nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.a ujedno je na spisku moguċih kandidata za zaštitu svjetske kulturne baštine UNESCO. Idealno turističko mjesto poznato po elementima osmanske arhitekture i tradicionalnoj hrani, u kojoj smo uz šumove rijeke Bune i mi uživali.

Izvor rijeke Bune nalazi se u dubini pećine smještene u stijenama visokim oko 200 metara. Riječ je o jednom od najvećih izvora Europe jer velika količina izvire odjednom. Voda koja ovdje izvire ledena je i kristalno čista.

Tekija u Blagaju nalazi se na izvoru rijeke Bune, sagrađena je za derviše približno 1520. godine Predstavlja vrijedan sakralno-stambeni objekat islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini, sa vrlo izraženim odlikama koje su proistekle iz utjecaja baroka na osmansku arhitekturu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, 2003. godine u Sarajevu, donijela je odluku da se Tekija u Blagaju proglasi za nacionalnim spomenike Bosne i Hercegovine.

Ovim izletom smo ispunili planirane ciljeve i ishode učenja posjetama objektima od vjerske, historijske i nacionalne važnosti, kao i metodama proizvodnje naših najslađih domaćih proizvoda, gdje smo se vodili onom narodnom:

„Reci mi i ja ću zaboraviti. Poduči me i ja ću se sjetiti. Uključi me i ja ću zapamtiti.”

Prva osnovna škola Konjic

Slični članci

Back to top button