BiHDruštvoPolitikaVijesti

Imenovanjem Denisa Lasića na čelo Autocesta FBiH prekršen zakon o sukobu interesa

Vlada FBiH imenovala je Denisa Lasića za v.d. direktora Javnog preduzeća Autoceste FBiH čime je prekršila Zakon o sukobu interesa. Naime, Lasić je u prethodnom mandatu obnašao funkciju federalnog ministra prometa i komunikacija, a ujedno je i predsjednik HŠK “Zrinjski”.

U Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH navodi se da “izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću”.

Međutim, u Federaciji BiH svaki sukob interesa prolazi bez sankcija jer ne postoji tijelo koje može da ga utvrdi, budući da je ta nadležnost oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji još 2013. godine. Do danas novi zakon nije donesen, a nije ni formirano novo tijelo.

Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH u razgovoru za Klix.ba kaže da je zakon na snazi i da institucije to trebaju imati u vidu.

“Lasić je kao predsjednik ‘Zrinjskog’ bio u sukobu interesa i dok je bio ministar jer je ‘Zrinjski’ primao preko dozvoljenih 50.000 KM. Što se tiče ovog imenovanja u Zakonu se kaže da izabrani zvaničnici i nosioci izvršnih funkcija i njihovi savjetnici ne mogu dok obavljaju funkciju i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije, biti članovi uprave i direktori javnih preduzeća”, kaže Traljić.

Stav Transparency Internationala je da bi sve institucije trebale imati u vidu zakon bez obzira što ne postoji tijelo kojem se može podnijeti prijava.

“Lasić ne može biti predsjednik bilo kojeg udruženja građana ako se ono finansira sa više od 50.000 KM, a ‘Zrinjski’ dobiva daleko više”, naglašava on.

Dodaje da je potrebno izvršiti izmjene Zakona o sukobu interesa, ali i da je novoimenovana Vlada FBiH povukla niz prijedloga iz parlamentarne procedure koje je prethodna vlada uputila na usvajanje.

“Sad će se dodatno odugovlačiti s tom procedurom. Uprkos svemu, po sadašnjem zakonu Lasić u ovom periodu ne bi mogao biti imenovan i tu je stvar potpuno jasna”, zaključuje Traljić i dodaje da činjenica da je Lasić imenovan kao vršilac dužnosti direktora ne znači da Zakon nije prekršen jer nije definisano da postoji izuzetak.

Podsjećamo da je i imenovanje Lasićevog prethodnika Elmedina Volodera svojevremeno bilo praćeno istom kontroverzom.

Voloder je iz zastupničke klupe u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH došao na čelo Autocesta FBiH. Prema Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH i njegovo imenovanje je bilo sporno, ali se dalje od upozorenja u medijima nije otišlo. 

Klix.ba

Slični članci

Back to top button