DruštvoHercegovinaVijesti

Pokrenuta peticija: S knjižicom na liječenje kod privatnika u HNK!

Pokrenuta je peticija kojom se želi upozoriti da su građani Hercegovačko-neretvanskog kantona diskriminisani kada je u pitanju izbor ustanove u kojoj se mogu ili žele liječiti. 

 ” U javnom interesu je pravovremeno i kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga građanima korištenjem javnih sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja. Novac kojim upravlja ZZO HNK je novac građana. Građane ne bi trebalo da zanima da li će uslugu pružati javna ili privatna ustanova, jer sve zdravstvene ustanove koje žele da sklope ugovor sa zavodom za zdravstveno osiguranje moraju ispunjavati uslove i kriterijume propisane zakonom. Sprovođenje javnih nabavki pri ugovaranju zdravstvenih usluga je zakonska obaveza. Na ovaj način je osiguran put do najkvalitetnijih zdravstvenih usluga, bez obzira da li se koriste usluge javnih ili privatnih ustanova, jer je sve to kapital ove zajednice i društva.

Međutim, iako vrijede isti zakoni u oblasti zdravstvene zaštite u FBiH, svi osiguranici nemaju ista prava. Za razliku od osiguranika u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Travniku, koji imaju mogućnost liječenja uz ovjerenu knjižicu i u privatnim bolnicama, osiguranici u HNK-a su diskriminisani, jer im je ta mogućnost uskraćena.

Posljedice ove diskriminacije su liste čekanja i ugrožavanje života i zdravlja stanovnika HNK-a.

Uz knjižicu, čak i kod privatnika, to je zakonska mogućnost i naše pravo, stoji u saopštenju.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Slični članci

Back to top button