BiHPolitikaVijesti

Srednjobosanski kanton dobio novu vlast, Lendo premijer

Nakon što su u četvrtak Tahiru Lendi (SDA), mandataru za sastav nove Vlade Srednjobosanskog Kantona (SBK) predana imena kandidata, postignut je politički dogovor o imenovanju nova vlade. Potvrdio je to danas Lendo.

– Prilično je Vlada mlada, ja sam najstariji u toj vladi i rekao bih da je to jedan ohrabrujući sastav. Imamo 60 posto ministara koji će nastaviti započete poslove i hrabro krenuti u reforme pred nama. Ministar Bojan Domić i dalje će biti na čelu resora obrazovanja, Anto Matić zdravstva, Mirjana Plavčić financija, Feliks Vidović unutarnjih poslova, Amir Šečibović prostornog uređenja. Do promjena će doći u resoru gospodarstva na čije čelo dolazi Sedžad Milanović, te poljoprivrede na čije čelo dolazi Advan Akeljić, bivši načelnik VIteza. Također, promjena će biti i kad je u pitanju mjesto ministra iz reda srpskog naroda, koje će preuzeti Božana Petrović – rekao je Lendo.

SDA i HDZ BiH zajedno imaju 20 ruku u Skupštini SBK što je potrebna dvotrećinska većina, a nova vlada trebala bi biti potvrđena u ponedjeljak, 29. maja, na sjednici kantonalne skupštine.

FENA

Slični članci

Back to top button