HercegovinaMagazinVijestiZanimljivosti

Prekrasni prizori vodopada Veliki Movran koji se pojavljuje samo jednom godišnje

Iako je zbog obilne kiše morao čekati satima bh. fotograf Boris Trogrančić je uspio da fotografiše prekrasne prizore vodopada Veliki Movran.

Jedinstveni prirodni fenomen, vodopad koji je visok preko 400 metara, predstavlja jedan od najvećih vodopada u Evropi.

“To nije stalni vodopad, nego se pojavljuje samo jednom godišnje u sezoni velikih kiša, gdje se voda nakuplja kao u sifon i pada sa južnih litica planine Čvrsnica u ponor”, kazao je Boris.

Kako biste vidjeli ovaj fascinantni prizor, potrebno je planirati put, i čekati, jer se zna desiti da vodopad bude aktivan samo nekoliko sati.

“Mene je uhvatila strašna kiša i oluja, pa sam zbog opreme morao čekati satima kako bih mogao fotografisati i snimiti ovaj zaista nevjerovatan prizor”, naglasio je.

Voda pada se visine od preko 400 metara u kanjon izmešu planina Čvrsnice i Čabulje, u kanjonu Drežanke. Drežanka je potok smaragdne boje koji protiče kroz Drežnicu, i ulijeva se u Neretvu, nekih 30 kilometara sjeverno od Mostara.

“U ovom predjelu se može vidjeti nevjerovatan spoj prirodnih oblika i boja, gotovo nestvarni hridovi Čabulje i Čvrsnice presječeni smaragdnom bojom Drežanke”, poručio je bh. fotograf.

(Akta.ba)

Slični članci

Back to top button