DruštvoKonjicVijesti

AKTUELNO U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica

U toku je sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica. Cilj je ovu dionicu sačuvati od propadanja, te održavati je prohodnom i prometnom za sve vrste vozila. Značajna je ova dionica za mještane sela Gornji Čažanj, za koje je ovo jedina alternativna putna komunikacija. Uz ovu 5 kilometara dugu dionicu, nalaze se imanja i voćnjaci mještana Kruščice pa je ovaj projekat sanacije za njih također, od izuzetne važnosti.

Na nivou sela Gornji Čažanj i Kruščica, formiran je Inicijativni odbor za projekat sanacije ove putne komunikacije. Član odbora, Ibro Hero, ističe da je upravo ova dionica pred sami početak agresije na BiH, probijena i sanirana sredstvima mještana Kruščice i Šumarstva “Prenj”, a podrška i entuzijazam mještana ovog podneblja ne izostaju ni danas.

” Građani pomenutih sela su, kao i uvijek, po pitanju bilo kojih akcija pokazali entuzijazam, pokazali da nisu zaboravili rodni kraj i mi smo oduševljeni odazivom ljudi i donatora. U prvoj fazi nam je Grad Konjic omogućio da se dionica mašinskim putem proširi, zatim smo se mi kao mještani organizovali i posjekli nisko rastinje uz samu prometnicu. To je urađeno na jučerašnjoj akciji, gdje je bilo više od 25 ljudi” kazao je Ibro Hero.

U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica
U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica

Radovi se na ovoj dionici nastavljaju dok se ne dosegne krajnji cilj, a to je betoniranje. Hero ističe da se radi o zahjevnoj dionici, ali masovan odaziv lokalnog stanovništva, donatora i prikupljena novčana sredstva kojima trenutno raspolažu, daju nadu Inicijativnom odboru i mještanima, da se ovaj projekat može privesti kraju.

“To je ipak makadamski put kojem su potrebne intervencije posebno u proljetnom i jesenjem periodu kada su velike kiše. Tako da, sanacija ovog dijela puta će biti aktuelna kroz cijelu godinu. Ako budemo imali više sredstava, onda ćemo ići u pravcu betoniranja određenih kritičnih dionica, jer makadam je – makadam, dok ne bude u betonoskoj formi mi nećemo biti mirni kroz kalendarsku godinu.”

U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica


Alternativni putni pravci su od opšteg značaja za Grad Konjic, ističe Hero:

“Imali smo primjer prije par godina, kada su bile velike kiše, da je taj regionalni put bio neprohodan i u tom slučaju se desila potpuna obustava saobraćaja. Uvijek morate imati alternativu.”

U toku sanacija putne komunikacije Košpina Luka-Gornji Čažanj-Milaševica

Saniranje ove dionice, ističe Hero, nosi posebnu sentimentalnu vrijednost za one koju su odavno napustili svoj rodni kraj, a rado mu se vraćaju jer sada će im put biti olakšan.
Akcija je i dalje u toku, a uplate pristižu svakodnevno. Svi oni koje žele saznati više o ovoj i proteklim aktivnostima, mogu to učiniti putem facebook grupe, “Kruščica.”

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button