BiHMagazinVijestiZanimljivosti

Evo kako otjerati zmije iz blizine vaše kuće ili dvorišta

Niko ne voli vidjeti zmiju u svom dvorištu. Međutim, zmije spadaju u važne prirodne predatore, koji efikasno kontroliraju populaciju miševa, štakora i drugih potencijalno štetnih glodara.

Kako su uz ljude često prisutni glodari, zmije se približavaju kućanstvima iz nužde, odnosno potrebe za hranom. Zbog blage klime na ovim prostorima, zmije su široko rasprostranjene. Kod nas živi 14 vrsta od kojih su samo tri otrovnice: poskok, šarka i balkanski šargan, dok su preostalih 12 neotrovne i neopasne, piše Jutarnji.hr.

Ako živite na području gdje su zmije česte, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku možda izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta. Mnogi se boje zmija i ponekad je teško razmišljati kad nam se pojave na kućnom pragu.

Dakle, danas vam donosimo savjete kako zmije držati podalje od kuće u kojoj boravimo.

Održavanje okoliša urednim

Prva linija odbrane od zmija u naseljima je održavanje okoliša urednim kako biste smanjili broj mjesta na koje se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo. To se postiže redovnom košnjom i uklanjanjem kamenja, građevinskog materijala, limarije i sličnog otpada. Na području njihovog zadržavanja vrlo je važno provoditi redovnu deratizaciju kako biste smanjili broj miševa koji su joj izvor hrane.

Napravite sredstvo protiv zmija

Ako vam se čini da zmije uvijek pronalaze put u vaše dvorište, držite ih podalje uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, umočite stare krpe ili odjeću u amonijak i ostavite na par mjesta u dvorištu.

Poskok
Foto: Wikipedia: Poskok

Držite zmije dalje od bazena

Ako želite da se zmije i kukci drže podalje od vašeg bazena pospite sirće po rubovima.

Još jedan način tjeranja zmija

Vjerovali ili ne, zmije ne vole ljude jednako koliko ih mi ne volimo. Zmije možete držati podalje od dvorišta tako što ćete im dati do znanja da tamo živite. Kako? Nakon češljanja kose, kosu koja vam je ostala na četki pobacajte po rubovima dvorišta. Zmija će osjetiti miris kose i držat će se podalje.

Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button