BiHDruštvoKulturaVijesti

Na bolji svijet preselio pisac Dževad Karahasan

Nakon teže bolesti, na bolji je svijet danas u 70. godini preselio akademik Dževad Karahasan, bosanskohercegovački i bošnjački romansijer, pripovjedač i dramatičar, esejist te teoretičar i historičar književnosti. Tužnu vijest objavili su austrijski mediji. 

˝Kleine Zeitung˝ je početkom ove godine objavio intervju s Karahasanom u kojem je on, između ostalog, govorio o Sarajevu kao jedinom gradu na svijetu u kojem je mogao mirno prihvatiti svoju smrt. Govorio je o tome kako rat mijenja ljude, a smrt ga ne plaši…

Karahasan je bio redovni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, akademik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Njemačke akademije za jezik i književnost te predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Bio je jedan je od ključnih, temeljnih autora savremene književne prakse u Bosni i Hercegovini, s izuzetnom pozicijom i u širem južnoslavenskom kontekstu, kao i autor izrazito cijenjen u međunarodnim okvirima, gdje funkcionira kao najreprezentativniji predstavnik savremenog bosanskohercegovačkog književnog stvaranja.

˝Riječ je, dakle, o piscu izvanrednih književnih vrijednosti i postignuća i u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu, o čemu svjedoči i bogata kako domaća, tako i međunarodna recepcija njegova književnog djela, s prijevodima na većem broju stranih jezika, kao i brojne domaće i, posebno, inostrane nagrade koje su mu dodijeljene za njegov književni rad˝, napisao je prof. dr. Sanjin Kordić u obrazloženju za dodjelu Nagrade “25. novembar”, koju je Stav dodijelio Karahasanu 2016. godine.

Karahasan je rođen 25. januara 1953. godine u Duvnu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je komparativnu književnost i teatrologiju 1976. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorirao iz oblasti drame i teatra na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine. Niz godina bio je urednik za kulturu sarajevske revije Odjek te urednik časopisa za književnu i umjetničku kritiku Izraz iz Sarajeva, kao i dramaturg Narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu i Društva za muziku i teatar “Arbos” u Salzburgu, a predavao je i na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu te na brojnim inostranim univerzitetima, između ostalog i u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu, Baselu, Grazu, Göttingenu i Beču.

Stav.ba

Slični članci

Back to top button