HercegovinaPrivredaVijestiZanimljivosti

Hutovo blato: Turisti će solarnim brodicama obilaziti najbogatiji rezervat ptica

Park prirode Hutovo blato, nedaleko od Čapljine, jedinstvena submediteranska močvara u BiH i jedan od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Evropi, od ove sezone svojim posjetiocima pružit će potpuno novu turističku sliku.

Veliki iskorak

Zahvaljujući projektima prekogranične saradnje „EXChAngE – Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta“ i „Endemic pathway – ePATH-Put endema“, Biokovski botanički vrt Kotišina u Hrvatskoj, Park prirode Hutovo blato i Rezervat prirode Tivatska Solila iz Crne Gore ojačali su svoje kapacitete, dobili nove sadržaje i opremu, unaprijedili edukativne i turističke aktivnosti i razvili novi turistički proizvod.

Tako je još lani, u okviru projekta „EXChAngE“, promovirana „Vodena staza“ kao dio novog turističkog proizvoda pod nazivom „Plava propusnica“. To će posjetiocima tokom vožnje solarnim brodicama novom rutom omogućiti jedinstven doživljaj Hutovog blata, kao dijela močvarnog kompleksa delte rijeke Neretve.

Cijela vožnja u oba smjera traje oko tri sata, a, kako su kazali iz Parka, posjetioci mogu, osim u prirodnim ljepotama, uživati u lokalnim specijalitetima i pićima.

– Mi smo prezadovoljni, ovaj projekt omogućio je za nas jedan veliki iskorak po pitanju turističke ponude. Novi sadržaji omogućit će produljene sezone na zimu, a izdvojio bih uređenje i opremanje promatračnica za ptice, vidikovac, solarne brodice na električni pogon, adrenalinski park, poučnu stazu, a najveće ulaganje je u interpretacijski centar – kazao je Nikola Zovko, direktor Parka, na završnoj konferenciji projekta „ePATH“.

Cijena ulaznica

Ulaznica u Park prirode, odnosno “Plava propusnica” košta 4 marke po osobi, a 2 KM za učenice koji ne koriste ostale sadržaje, dok je za osobe s invaliditetom besplatna.

– Posjetitelji kupnjom “Plave propusnice” dobivaju popust na ostale usluge Parka od 20 posto, a mogu posjetiti Interpretacijski centar ili edukacijsko-rekreacijski park ili vidikovac Orlov kuk. S istom propusnicom stječu pravo na isti popust ukoliko posjete akvarij Dubrovnik i/ili akvarij Boka kotorska te pojedine kulturno-povijesne spomenike grada Mostara – stoji na internet-stranici Parka.

Posmatranje ptica

Vožnja brodicama, odnosno fotosafari košta između 100 i 250 KM, u zavisnosti od vrste brodice, broja osoba u grupi, kao i trajanja vožnje. Posmatranje ptica za jednu osobu iznosi 150 KM po danu, a za grupu od dvije do pet osoba pojedinačna karta košta 100 KM po danu. 

Predstavljanje nove turističke ponude Parka prirode Hutovo blato bit će upriličeno u petak, 19. maja, u 11 sati u motelu “Park” u Karaotoku.

Slični članci

Back to top button