DruštvoKonjicPROMOVijestiZabavaZanimljivosti

“Zanat” Konjic: Ručni rad – medalja / Suvenir za sve finišere jubilarnog petog konjičkog cenera

Konjičko drvorezbarstvo upisano je na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, na što su Konjičani posebno ponosni. Poseban iskorak napravio je “Zanat”, koji osvaja svijet spajanjem tradicije i modernosti. Nisu to samo priče, tu su i mnoge nagrade, iako svaki njihov proizvod priča priču za sebe.

Priča koja traje duže od jednog stoljeća, krenula je od seoskog ZANAT-a, koji je sada na UNESCO-vom popisu. Spajanjem tradicionalne tehnike ručnog rezbarenja i savremenog – skandinavskog minimalističkog dizajna, nastala je nova – inovativna estetska dimenzija u dizajnu namještaja i dekorativnih predmeta.

Upravo ovo je privuklo mnoge poznate dizajnere i arhitekte da ostvare saradnju sa ZANAT-om.

U saradnji sa organizatorima utrke “Konjički cener” nastala je još jedna u nizu inovacija.

Ove godine, kako bi proslavili jubilej, petu po redu utrku, a istovremeno njegovali tradiciju i kulturnu baštinu Grada Konjica, ali i Bosne i Hercegovine, finišeri utrke „Grawe Konjički cener“ sa sobom će ponijeti dio srca Konjica.

Dio srca Konjica?

Posebno dizajnirane, a svaka ručno rađena – rezbarena, predstavljaju nešto novo, do sad neviđeno, spoj su medalje i suvenira, a nešto što će vas posebno natjerati da završite utrku od 10 kilometara i ponesete sa sobom ručni rad ZANAT-a.

I opet, da ne bi bilo samo priča, tu je video:

ZANAT + Grawe Konjički cener = Savršen spoj tradicije i kvaliteta.

Prijave su otvorene na web stranici www.pace.ba, a učešće osiguravate uplatom kotizacije.

Broj takmičara je ograničen, učešćem na utrci “Grawe Konjički cener” imaš priliku da za sebe osvojiš jednu od 500 medalja.

Izgled medalje će uskoro biti otkriven na Instagram i Facebook profilu festivala “Konjic Summer Fest“, kao i na web stranici na kojoj su otvorene prijave za ostale utrke. Posjetite www.pace.ba i odaberite neku utrku za sebe.

Ekipa iz Konjica vas čeka na dobro poznatoj lokaciji “Most ljubavi” u Konjicu, 01.07.2023. godine u 19:30 sati!

klix.ba

Slični članci

Back to top button