BiHDruštvoPolitikaVijesti

Lendo: ‘Ne dam potpis’

“S obzirom da nisam učestvovao u kreiranju liste prijedloga, niti sam uopće konsultiran kao potpredsjednik, te s obzirom da u tom procesu nije učestvovao ni Klub Bošnjaka koji me predložio, niti političke stranke koje su dobile najveće povjerenje bošnjačkog naroda pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka, jasno je da nisam u mogućnosti potpisati saglasnost na takvu odluku kojom se pokušava zanemariti Ustavom FBiH propisana uloga potpredsjednika FBiH”, objavio je potpredsjednik entiteta F BiH Refik Lendo. 

Prethodno je svoj potpis na predloženi sastav Vlade F BiH uskratio i Igor Stojanović (SDP). 

“Ignorisala se volja Bošnjaka, a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. Sa ovakvom pameti, potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost”, rekao je Lendo tokom obraćan ja novinarima.

Zatim ističe da je najvažniji razlog taj što, prema njegovim tvrdnjama, Bradara je odluku donijela nezakonski jer na njoj nema pečata potpredsjednika.

“Odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to zakon regulisao”, kazao je.

Iznio je bojazan da bi Bradara mogla takvu odluku dostaviti Predstavničkom domu te da bi u konačnici nezakonski imenovali Vladu.

“Ja vjerujem da je od nje sve očekivati, s obzirom na to kako HDZ radi i koje su njene isntrukcije, nije čudo da neće ovo dostaviti tamo bez naših potpisa”, kazao je.

Treći razlog je taj što, kako navodi, nije vidio ekspozee ministara te uopšte ne zna ko su, prenosi Klix.ba.

“Ja ne znam te ljude koji su predloženi. Znam jednog čovjeka iz Tešnja i znam da je čestit, dobar, radan, ali ostale predložene nisam imao priliku ni pročitati o kome se radi”, kazao je.

Poručio je da se ova situacija oko imenovanja Vlade FBIH može riješiti jedino kako je i rekao visoki predstavnik u BiH da se dogovore između sebe predsjednici SDA, HDZ i SDP-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nermin Nikšić.

“Pozivam da do 6. aprila, krajnjeg roka za formiranje Vlade, Izetbegović, Čović i Nikšić sjednu i predlože nova imena i da to potpišemo da građani od 6. aprila imaju novu Vladu u protivnom nema nove Vlade”, kategoričan je Lendo. 

Politički.ba

Slični članci

Back to top button