DruštvoKonjicSportVijestiZanimljivosti

RAZGOVOR S POVODOM: Konjičanin, Elmedin Điver – novi federalni karate sudija

Elmedin Điver – foto

RAZGOVARALA: Amina Čilić / novikonjic.ba

Ljubav prema sportu budi u nama želju za napredovanjem i konstantnim pomjeranjem granica. Primjer tome je i dvadesettrogodišnji Konjičanin, Elmedin Điver, trener u Karate klubu “Igman” Konjic, koji odnedavno ima federalnu licencu sudije karatea. Novo zvanje je bio povod razgovora sa vrijednim i talentovanim Konjičaninom, koji nam je ovom prilikom otkrio nešto više o svojoj dugogodišnjoj sportskoj ljubavi.

Prije svega čestitamo Vam na federalnoj sudskoj licenci. Možete li nam reći koliko dugo ste u svijetu karatea, otkud baš ta ljubav?

Hvala Vam puno na čestitci. Karate sportom se bavim već 10 godina i majstor sam karatea crni pojas 2. Dan.  Ljubav prema ovom sportu javila se prvi put kada su karatisti iz Karate kluba “Igman” Konjic došli u područnu školu “Bradina” gdje sam i naučio prve karate tehnike.

S obzirom da ste inače trener u Karate klubu “Igman” šta za Vas predstavlja rad sa djecom?

Trenirati djecu i prenositi znanje na njih meni je velika čast i zadovoljstvo, sve to radim sa mnogo ljubavi prema djeci, što u konačnici daje one najbolje rezultate.

Kako izgleda postupak polaganja sudijskoj ispita, od čega se sastoji?    

Da bi postao federalni sudija, prvo se provedu dvije godine kao kantonalni sudija, zatim se ide na seminar koji se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela koji se polažu pred komisijom. Seminar je održan u periodu od 16. – 17. marta 2023. godine u Zenici na kojem je učešće uzelo 26 sudija.

Koliko Vam znači novo zvanje i činjenica da u gradu Konjicu federalnu sudijsku karate licencu imate samo Vi i Vaš kolega iz kluba, Muamer Bajrović?

Pored trenerske i ispitivačke licence, novo zvanje mi znači puno, jer nova iskustva zajedno sa svojim trenerom, Muamerom Bajrovićem, mogu prenositi na mlađe generacije kluba.

Da li ste u svojoj karate priči imali podršku od nekih ljudi, kojima se ovom prilikom želite zahvaliti?

Ovom prilikom bih se želio zahvaliti prije svega svojim roditeljima koji su mi velika podrška, zatim svojim trenerima Aladinu Bilanoviću i Muameru Bajroviću, bez kojih ja ne bih imao znanje koje danas imam. Također, zahvaljujem se i svojim prijateljima koji me podržavaju.

Koji su Vam neki budući planovi?

U budućnosti namjeravam sticati nova znanja i vještine kako bih mogao napredovati u ovom plemenitom sportu.

Vaša poruka za sve mlade koji se žele baviti karateom (ili nekim drugim sportom)?   

Svim mladima bih preporučio da se bave nekim sportom, jer kroz sport stiču nova prijateljstva i odrastaju u zdravom okruženju. Preporučio bih svima da se bave karateom jer karate nudi: zdrav način života, bolju tjelesnu sposobnost, povećava samopouzdanje, poštovanje, odgovornost prema radu i školskim obavezama.

Redakcija portala novikonjic.ba želi Elmedinu mnogo uspjeha u nastavku karijere sa željom da ova njegova karate priča bude ispunjena sa još mnogo rezultata vrijednih spomena.

………………..

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora novikonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu novikonjic.ba je Udruženje VIPK i portal novikonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj. link na portal novikonjic.ba. Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem redakcijskog e-maila: novikonjic@gmail.com.)

Slični članci

Back to top button