DruštvoHercegovinaVijesti

Novi prijedlog za Dan Grada Mostara

”Upućujem inicijativu uvrštavanje u kalendar službenih godišnjica i godišnjicu obnove Starog Mosta u Mostaru 23. juli”, rekao je Haris Nezdraić iz Koalicije za Mostar, tokom vijećničkih pitanja i inicijativa na današnjoj 31. sjednici Gradskog vijeća grada Mostara.

Službena godišnjica?

”Obnova Starog Mosta u Mostaru predstavljala je i simbol je obnove i mira i multietničke saradnje. Novoizgrađeni Stari most svim istinskim Mostarcima udahnuo je ponovnu želju za životom spajanjem i obnovom porušenih mostova među ljudima narodima i građanima.

Cijenim da je ovo jedan od najvažnijih datuma iz historije grada i da treba različitim kulturnim umjetničkim i drugim programima biti obuhvaćen i obilježen u ime Grada Mostara”, kazao je Nezdraić. Podsjetimo, tokom obilježavanja godišnjice rušenja Starog Mosta u Mostaru, u novembru 2022. godine, vijećnica Adela Gosto, koja je tada govorila ispred Kluba skakača u vodu “Mostari”, rekla je kako joj je žao što Grad Mostar ne obilježava ovaj datum.

”Za sada to radi klub skakača, ali Grad Mostar nije smogao hrabrosti da ono o čemu priča pokaže dolaskom svih vijećnika i gradonačelnika na most na današnji datum”, kazala je Gosto tada.

23. juli – dan novog početka

Inače, druga inicijativa koju je prema Gradu uputio Nezdarić, bila je da se službeno utvrdi Dan Grada Mostara, jer kaže, sve jedinice lokalne uprave općine i gradovi imaju svoj Dan koji se službeno proglašava Danom grada ili općine.

”Za mene dan grada subjektivno i osjećajno postoji, to je 14. februar, ali svjestan sam da u specifičnom okruženju kakav je Mostar, zbog različitih pogleda na historiju i događaje specifičnom zbog različitih pogleda teško je doći do odgovarajućeg datuma”, kazao je Nezdarić.

Nastavno na njegov prvi prijedlog, predlaže da Dan grada bude 23. juli, što je kaže novi početak obnove mira i multietničke saradnje.

”Zbog toga dogovor bi postavljao potvrdu da smo iskreni i želimo dobro svom Gradu i građanima”, zaključio je.

Podsjetimo, na prošloj sjednici vijećnik Hrvatske republikanske stranke, Slavko Zovko, predložio je u sklopu vijećničke inicijative da se Danom Grada Mostara proglasi 31. juli. Zovko je naveo kako je na taj datum 1901. godine zabilježena najviša temperatura od 46,2 stepeni Celzijusa te da bi, kako bi se izbjegla politizacija datuma, trebalo usvojiti dan koji se može vezati i uz turizam.

”Mostarci se ponose žegom. Možemo ‘prodati’ svoj grad kao najtopliji grad Evrope”, rekao je vijećnik HRS-a dodavši kako se u to vrijeme održavaju i skokovi sa Starog mosta pa sve može biti još jedan turistički brand.

Podsjećamo, Mostar nema službeno svoj dan, a još je 2021. godine na Vijeću predlagano da se službeno pronađe dan koji će Grad proslavljati kao svoj Dan grada. Tada je predloženo da to bude 3. aprila jer se Mostar prvi put spominje upravo na ovaj datum u Dubrovačkom izvještaju 1452. godine.

Dubrovački izvještaj od 3. aprila 1452. opisuje kako se Vladislav Hercegović pobunio protiv oca Stjepana, otevši mu neke posjede. U izvješću stoji: ”ha preso quello di … Blagay et do castelli al ponte de Neretva (uzeo je … Blagaj i dvije utvrde na mostu na Neretvi). Mostar je u to vrijeme bio bitna strateška tačka čiju jezgru je predstavljao lančani most preko Neretve na mjestu gdje je rijeku bilo najlakše premostiti, te jake kule uz taj most, s malenim naseljem oko te jezgre.

 https://bljesak.info/vijesti/flash/novi-prijedlog-za-dan-grada-mostara/413899?fbclid=IwAR2llmvHlozUlZ0wBK8SYdvWOJot9X5WgwdKO6MHSzgk5C0PlAaQ82fVBpc

Slični članci

Back to top button